"Восточный" довгобуд: на путінському космодромі знову назріває страйк

Будівельники космодрому «Восточный» вимагають погасити борги із зарплати і погрожують масовими акціями протесту.

Працівники збанкрутілої Тихоокеанської мостобудівної компанії, що будувала цей об'єкт, вже розпочали підготовку акцій. Їх планується провести 16 квітня – у річницю звернення до президента Путіна, передає Эхо Москвы.

Раніше щодо керівників ТМК були порушені кримінальні справи про шахрайство. У компанії заявили, що причиною заборгованості перед приморськими будівельниками космодрому є дії гендиректора компанії Віктора Гребнєва, який купував яхти і будував маєток.

Для того щоб розрахуватися з боргами, на торги виставляють майно збанкрутілого субпідрядника. Однак, за даними прокуратури на початок березня, розмір боргу перед будівельниками становить 117 мільйонів рублів.

Будівництво космодрому "Восточный" розпочалося в Амурській області в 2012 році. Тоді ж і з'явилися перші відомості про затримки виплати зарплат робітникам організацій-підрядників будівництва космодрому, а також про можливий зрив термінів будівництва.

Перший запуск з космодрому був запланований на 25 грудня 2015 року. Пізніше стало відомо, що він переноситься на 2016 рік.