Тандіт: Ми готові до компромісів по обміну, але у бойовиків нездійсненні вимоги

Українська сторона, для якої пріоритетом є звільнення заручників на окупованих територіях Донбасу та в Росії, готова до будь-яких компромісів, однак бойовики та їх куратори з РФ висувають спеціально нездійсненні умови та говорять з позиції сили, зриваючи обмін.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу повідомив радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт.

"Насправді, усі заяви, які виходили зі сторони так званої  "ДНР" і їх уповноважених людей - вони абсурдні. Для нас дуже важливо звільнити усіх наших хлопців. Ще 6 січня ми заявляли про те, що ми готові віддати 35 людей і забрати 25. Тоді ця формула була обговорена у присутності представників ОБСЄ. Потім стали нам висувати такі умови, які ми не могли виконати. Не тому, що не хотіли, а тому, що нам спеціально висували нездійсненні умови і говорили з нами з позиції сили", - заявив Тандіт, коментуючи заяву з боку так званої "ДНР" про те, що українська сторона на переговорах у Мінську нібито не дала відповіді з приводу "обміну по формулі 25 на 50". 

Він наголосив на тому, що на сьогоднішній зустрічі у Мінську українська сторона та представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста просили, що МКЧХ було хоча б допущено до утримуваних бойовиками заручників, як це робить українська сторона по відношенню до затриманих на Донбасі злочинців. "Для нас це дуже важливо. Ми зі своєї сторони багаторазово допускали представників Червоного Хреста до тих людей, які здійснили злочини проти суспільства України. Вони оглянули сотні людей. При цьому, МКЧХ був допущений лише до чотирьох наших заручників", - зазначив Тандіт.

За його словами, протилежна сторона, зокрема, висуває такі вимоги, як "зміна Конституції, введення закону про амністію". "Ми, звичайно, цим усім займаємося, але зараз потрібно усім найголовніше - повернути людей до близьких", - підкреслив Тандіт. 

Коментуючи заявлену формулу від "ДНР" про 25 на 50, радник СБУ вказав на готовність України працювати за будь-якою формулою, головне - звільнити заручників. Водночас, він вказав на те, що потрібно витримувати певну процедуру обміну. "Є визначальний список, який треба опрацьовувати. Ми не можемо когось витягнути і просто так віддати, без відповідної процедури. Ми діємо в рамках закону. І Президент завжди йде назустріч", - заявив Тандіт.