Мін’юст РФ отримав звернення від України про передачу Сенцова

Міністерство юстиції Росії отримало звернення від України про передачу режисера Олега Сенцова і ще трьох засуджених громадян України і розгляне його протягом 30 днів.

Про це повідомляє ТАСС.

"Звернення міністерства юстиції України стосовно Сенцова, Кольченка, Афанасьєва і Солошенка надійшли в Мін’юст Росії 10 березня факсимільним зв'язком. Строк розгляду документів становить 30 днів", - йдеться в повідомленні.

У відомстві також зазначили, що Росією й Україною розглядаються звернення про передачу 13 росіян, засуджених українськими судами до позбавлення волі для відбування покарання в Росії.

У міністерстві пояснили, що питання передачі засуджених між Росією й Україною регулюються Конвенцією про передачу засуджених осіб 1983 року і Кримінально-процесуальним кодексом РФ.

"На підставі цих звернень Мін’юст витребує у ФСВП необхідні українській стороні документи стосовно зазначених засуджених, передбачені названою конвенцією. При їх надходженні документи будуть перевірені на відповідність положенням конвенції, у тому числі на наявність або відсутність підстав, що перешкоджають передачі засудженого", - пояснили в Мін’юсті. Потім документи будуть надіслані українській стороні для розгляду по суті.

"При отриманні з міністерства юстиції України необхідних документів, у тому числі судового рішення про визнання і виконання на території України вироку російського суду, Мін’юст РФ надішле їх у ФСВП для внесення подання до суду в порядку, передбаченому КПК", - повідомили у відомстві.

І вже остаточне рішення про передачу засудженого згідно з російським законодавством приймається в судовому порядку.

"Рішення суду, що набуло чинності, Мін’юстом Росії надсилається в Мін’юст України як підстава для передачі засудженого в Росії громадянина цієї держави з проханням дати доручення компетентним органам зазначеної держави узгодити питання фактичної передачі засудженого з ФСВП", - додали в Мін’юсті.

Як повідомляв Укрінформ, російська влада звинуватила кримчан Сенцова і Кольченка у причетності до терактів у Криму. За сфабрикованим обвинуваченням Сенцова засудили до 20 років ув'язнення, Кольченка - до 10 років у колонії суворого режиму. Російська правозахисна організація "Меморіал" оголосила Сенцова, Кольченка та затриманого разом з ними Геннадія Афанасьєва політичними в'язнями. З вимогою звільнити Сенцова виступили багато діячів культури, включаючи членів Європейської кіноакадемії, учасників Берлінале і російського кінорежисера Андрія Звягінцева

Міністерство юстиції України надіслало російській стороні запит щодо повернення на територію України Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва. Міністр юстиції Павло Петренко висловив побоювання, що РФ може знову проігнорувати міжнародні норми і не віддати незаконно засуджених політв'язнів.