Вища рада юстиції схвалила звільнення чотирьох суддів

Вища рада юстиції вирішила внести подання до Президента України Петра Порошенка та Верховної Ради про звільнення чотирьох суддів.

Про це йдеться в оприлюднених результатах розгляду питань порядку денного засідання ВРЮ 18 грудня.

"За результатами таємного голосування Вища рада юстиції вирішила внести подання до Верховної Ради України про звільнення Калініченко Олени Борисівни з посади судді Солом'янського районного суду міста Києва та Нікітіної Світлани Йосипівни з посади судді Приморського районного суду міста Одеси у зв'язку з порушенням присяги судді. Також за результатами таємного голосування ВРЮ вирішила внести подання Президенту України про звільнення Макарчук (Гудим) Владислави Володимирівни з посади судді Дніпровського районного суду міста Києва у зв'язку з порушенням присяги судді", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, судді Калініченко та Макарчук виносили безпідставні рішення про арешт активістів Євромайдану. Суддя Приморського районного суду Нікітіна потрапила в поле зору комісії за затягування і порушення розумних строків судового процесу, а саме ст. 6 Конвенції із захисту основних прав людини і основоположних свобод.

Вища рада юстиції також вирішила внести подання Президенту про звільнення Андрія Гайдука з посади судді Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо нього. Раніше Гайдука на підставі клопотання генпрокурора з посади судді відсторонила Вища кваліфікаційна комісія суддів.

Додамо, що ВРЮ відкрила 41 дисциплінарну справу проти суддів, які судили активістів Євромайдану.