Експерт думає, що візи українцям скасують, але з умовами

Єврокомісія у вівторок, 15 грудня, пропонуватиме скасувати візовий режим ЄС з Україною, однак запропонує Києву упродовж кількох наступних місяців виконати певні рекомендації.

Таку думку під час дискусії "Українські реформи – реальність чи ілюзія" в понеділок у Варшаві висловив голова Міжнародного фонду "Відродження", заступник голови Національної ради з питань реформ Олександр Сушко, повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Польщі.

"Зараз тривають пошуки компромісного формулювання, яке буде оприлюднено 15 грудня. В ньому буде визнано успіх України щодо виконання плану дій з візової лібералізації, але скоріше за все будуть сформульовані певні рекомендації, які ще треба буде виконати упродовж кількох місяців, для того, щоб остаточне рішення було прийняте в 2016 році", - заявив Сушко.

Він підкреслив, що Україна виконала 97% вимог по безвізовому діалогу з ЄС, а тому Брюссель "не має іншого шляху, як рухатися до скасування візового режиму".

З іншого боку, як наголосив експерт, політичний фон для такого рішення з боку ЄС "ще ніколи не був таким негативним, як зараз". Він уточнив, що з одного боку, йдеться про ситуацію в Україні з великою кількістю переселенців, які гіпотетично можуть стати біженцями, а з іншого боку - ситуація в ЄС з біженцями й антиіммігрантськими настроями.

"Але навіть враховуючи цей негативний фон, я не уявляю собі, яким чином цей проект може провалитися. Адже за останній рік завдяки послідовній позиції ЄС і громадянського суспільства в Україні вдалося пролобіювати практично все", - підкреслив Сушко.

Він зауважив, що деякі положення імплементовано зовсім нещодавно, а тому Єврокомісії, можливо, треба буде додаткових кілька місяців, щоб подивитися, як вони працюють.

Голова Міжнародного фонду "Відродження" підкреслив, що в ЄС немає єдиних чітких критеріїв, які б визначали, що після їх виконання надання безвізового режиму буде гарантованим.

"Всі кажуть: усе залежить від політичної волі. Якщо буде політична воля, то ми рухатимемося вперед. Натомість, якщо не буде політичної волі, то обов’язково буде щось знайдено, аби показати, що щось виконано неповністю", - підкреслив експерт.

Сушко зазначив, що у Брюсселі останнім часом триває боротьба двох позицій з приводу скасування візового режиму для України. З одного боку – президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і єврокомісар Йоганнес Хан та країни, які однозначно налаштовані на позитивне рішення, а з іншого – країни, які скептично налаштовані щодо надання Україні безвізового режиму. Між цими сторонами триває пошук компромісного рішення, констатував експерт.