На Рівненщині понад чверть ярих угідь під соєю
На Рівненщині понад чверть ярих угідь під соєю, сівбу провели на 102,7% від прогнозованих площ.
Як передає Укрінформ, про це повідомляє Рівненська ОВА.
«У Рівненській області зростають посіви сої. Цьогоріч під цю культуру відвели понад чверть усіх ярих угідь – 127 тисяч гектарів. Сівбу проведено на 102,7% від прогнозованих площ – це найвищий показник серед усіх регіонів України», - йдеться у повідомленні.
Як розповів заступник голови ОДА Олександр Кохан, соя – одна з ключових культур для аграріїв Рівненщини. Понад 60% сільськогосподарських підприємств краю вирощують цю рослину, яка є високоврожайною, збагачує ґрунт біологічним азотом та має стабільний попит як в Україні, так і на міжнародному ринку.
Як зазначив Кохан, Рівненська область робить ставку на розвиток пізніх культур – сої, кукурудзи, соняшнику. У 2000 році такі культури займали лише 2% від усіх посівів, нині ж – 70%. Наголошується, що це стратегічно правильна відповідь на виклики кліматичних змін та запити сучасного агробізнесу.
За даними ОВА, цьогоріч на Рівненщині засіяли 449 тис. га ярих культур. Понад 40% посівних площ відвели під експортоорієнтовані культури: сою, ріпак, кукурудзу на зерно та соняшник.
Як повідомляв Укрінформ, аграрії Рівненщини з початку 2025 року залучили вже 1,5 млрд грн кредитів.
Фото: Рівненська ОВА