У Вінниці представили візуальні історії загиблих захисників Маріуполя та їхніх матерів

Фото

У Вінниці 15 травня до Міжнародного дня сім’ї відкрилася виставка «Душа в місті Марії», де представлено візуальні історії про загиблих захисників Маріуполя та їхніх матерів. 

Про це кореспондентові Укрінформу повідомила авторка ідеї проєкту, мати загиблого бійця на псевдо Вахр Вікторія Колмикова.

«Мій син - оборонець Маріуполя. Тут, на цих картинах, - мами «азовців» з усієї країни, бійців, які захищали Маріуполь. Наші діти першими зустріли повномасштабне вторгнення, тримали оборону, усі загинули навесні 2022 року... Усі були добровольцями, вони сприймали своє життя таким чином, що вони покликані бути воїнами», – розповіла вона.

За словами жінки, впродовж останніх двох років вона найбільше спілкувалася саме з матерями побратимів сина. Вони подружилися, підтримували одна одну у горі.

«Я зрозуміла, наскільки ці мами героїчні, такі ж героїчні, як і їхні діти, які свідомо стали на захист цієї країни... Цей проєкт присвячений мамам, життя яких розділилось на щасливе минуле та вічний біль реальності», – каже Колмикова.

Вона розповіла, що всі ці матері пройшли неймовірно важкий шлях пошуку своїх дітей. «Адже тіла наших захисників Маріуполя довго не обмінювали, не віддавали, дехто чекав на це по 7-9 місяців. А деякі матері, які є на цих картинах, так і не знайшли своїх синів. Є тут і мама, в якої двоє синів - Герої України. Є мама, яка не знайшла тіла свого сина – захисника Маріуполя, а за другого вже два роки бореться, щоб повернути його з полону. Є й матері тих відчайдухів, які зголосилися сісти у гвинтокрил, щоб полетіти на підтримку побратимів у Маріуполі, і розуміли, що це шлях в один кінець», - зазначила Колмикова.

Експозиція складається із 22 стендів, де представлені візуальні історії жінок і їхніх синів. Вони зображені разом, позаяк життєвий подвиг цих матерів не менший, аніж героїзм загиблих воїнів.

У Вінниці представили візуальні історії загиблих захисників Маріуполя та їхніх матерів / Фото: Олександр Лапін, Укрінформ

Читайте також: Врятувати захисників Маріуполя: історії організованої боротьби родин полонених

Під час реалізації одну з ідей вшанування пам’яті полеглих захисників Маріуполя виник задум створити знак ідентифікації та підтримки мам, які втратили своїх дітей-захисників, - брошку «Серце матері». Під час презентації виставки одну із них подарували Зої Кузьменко - мамі Героя України майданівця Максима Шимка.

Ініціативу проведення виставки «Душа в місті Марії» реалізувала громадська організація «Об’єднання родин «Незламні» за підтримки Вінницької міської ради.

Виставка експонується у центрі Вінниці, на Європейській площі.

Фото по тексту: Антоніна Мніх, Укрінформ