Відновлені Фундацією Олени Зеленської укриття відкрили у Кременчуку

Фото, відео

Перша леді України Олена Зеленська разом із командою відвідала два ліцеї в Кременчуку. Там відкрили укриття, які відновила та облаштувала її Фундація в межах відповідного проєкту.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента, передає Укрінформ.

«В укриттях, які відновила та облаштувала Фундація, ми намагалися створити максимально комфортний безпечний простір, пристосований для навчання, ігор і руханок, які допомагають долати стрес. Відремонтовані приміщення інклюзивні. Вхід облаштований спеціальним механізмом для заїзду на кріслі колісному. На вході розташований вказівник зі шрифтом Брайля для людей із порушенням зору», – зазначила перша леді.

Під час ремонту будівельники вивезли тони сміття, облаштували вимощення, забезпечили гідроізоляцію, щоб у приміщенні було сухо й комфортно. Створили нову вентиляційну систему, щоб діти могли безпечно й вільно дихати. Також облаштували додатковий вихід зі сховища, забезпечивши безбарʼєрність. Команда також продумала комфортне для дітей зонування. Тепер учні під час повітряної загрози можуть тут, зокрема, займатися з психологом. Крім того, встановили якісне освітлення, завдяки якому можна читати й навчатися.

Обираючи навчальні заклади для облаштування укриттів, Фундація керувалася передусім кількістю учнів. Враховували також, чи дає змогу ситуація в регіоні повернутися до офлайн-навчання.

Читайте також: На Рівненщині медики зібрали на благодійному аукціоні понад ₴100 тисяч для ЗСУ

«Хотілося б зробити так, щоб діти ніколи не спускалися під землю в укриття. Саме за це щодня воюють наші захисники й захисниці на фронті. Ми ж зі свого боку робимо, що можемо, аби убезпечити наших дітей від російських ракет. Ми відновлюємо й облаштовуємо укриття у школах, щоб діти почувалися безпечно під час навчання», – наголосила Олена Зеленська.

Фундація профінансувала комплексну відбудову та облаштування цих укриттів завдяки акумульованим міжнародним коштам. Партнером виступили KSE Foundation.

Площа сховищ – 300 кв. м в одному ліцеї та близько 1 тис. кв. м – у другому. Усі виконані роботи відповідають нормам ДСНС. Завдяки наявності укриттів ліцеям Кременчука дали дозвіл проводити навчання офлайн. Це означає, що близько 2,5 тис. дітей зможуть здобувати якісну освіту та соціалізуватися.

Як повідомлялося, у Білоцерківському районі триває будівництво споруди цивільного захисту для учнів ліцею «Обдарованість» в Узині.

Фото: ОП