У митрополита Святогірського, який «здавав» окупантам позиції ЗСУ, могли бути спільники - СБУ

Правоохоронці не виключають, що настоятель Свято-Успенської Святогірської лаври УПЦ (МП) Арсеній, який підозрюється у тому, що «здавав» окупантам позиції ЗСУ, міг мати спільників.

Про це на брифінгу повідомила керівник пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа, передає кореспондент Укрінформу.

«Поки у кримінальному провадженні фігурує він один, але триває збір доказової бази і досудове розслідування. Тому може бути, що наприкінці досудового розслідування будуть ще якісь поплічники або якісь його пособники», - сказала Прищепа.

Вона зазначила, що співробітники СБУ провели обшуки у Святогірський лаврі. Під час трусу за місцем проживання у настоятеля храму виявили російську літературу, яку він отримував з Москви.

«Зловмисник наразі затриманий, йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 діб. Повідомлено йому про підозру також за статтею 114-2, а це поширення інформації про переміщення, рух або розташування Збройних сил України за можливості їх ідентифікації на місцевості», - заявила Прищепа.

Вона нагадала, що настоятель під час проповіді повідомив парафіянам про розташування блокпостів Сил оборони навколо Святогірська, називав їх локації, точні адреси і показував у їхній бік рукою. Відео з цією промовою було оприлюднене на сайті храму та місцевому Телеграм-каналі. Розвідувальна інформація, яку озвучив клірик, могла б бути використана загарбниками для прицільних ракетних і артилерійських ударів.

Читайте також: Агітував за «приєднання» Херсонщини до Росії: клірику УПЦ МП оголосили підозру

Як повідомлялося, Служба безпеки у квітні задокументувала підривну діяльність з боку настоятеля Святогірської лаври УПЦ (МП) митрополита Арсенія.

Слідчі повідомили митрополиту про підозру за ч. 2 ст. 114-2 (поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ, за можливості їх ідентифікації на місцевості) Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 8 років позбавлення волі.

Фото: Свято-Успенська Святогірська лавра УПЦ (МП)