На Київщині затримали п’ять блогерів, які знімали провокативні стріми про ЗСУ

Фото

У Києві та області викрили ще п’ятьох блогерів, які вели проти України інформаційно-підривну діяльність, зокрема працювали на зрив мобілізації, знімаючи про ЗСУ провокативні стріми.

Про це повідомила Служба безпеки України, передає Укрінформ.

Встановлено, що, серед іншого, фігуранти робили фейкові публікації про українських військовослужбовців, зокрема і про представників військкоматів. Деструктивний контент їхнього авторства масово «підхоплювали» російські пропагандисти для підготовки постановочних сюжетів, зокрема для міжнародної аудиторії.

Також зловмисники поширювали інформацію про місця дислокації та маршрути переміщення українських захисників. Ці координати агресор міг використати для здійснення прицільних ракетно-дронових ударів по місцях перебування Сил оборони.

Один із затриманих – киянин, який робив стріми в Ютубі біля місць дислокації воїнів ЗСУ у столиці. Під час онлайн-трансляцій він не лише оприлюднював місця перебування захисників, а й поширював фейки про військових у своїх коментарях.

Ще одним зловмисником виявився водій столичного таксі, який адміністрував цілу мережу анонімних телеграм-каналів, законспірованих під рекламні сервіси та продаж продуктів. Він поширював кремлівські наративи про мобілізацію в Україні, а також дані про місцезнаходження посадовців військкоматів.

Читайте також: На Київщині викрили адміністраторів соцмереж, які «зливали» місця вручення повісток

Третій фігурант – житель столиці, який на власних сторінках у соцмережах закликав до зриву мобілізації через силовий опір представникам територіальних центрів комплектування.

Ще двоє зловмисників із Київської області передавали відомості про місця дислокації українських захисників у спеціалізовані групи та чат-боти популярних месенджерів. Частина таких інтернет-ресурсів координована з території Росії.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів у Києві, а також у Бучанському, Білоцерківському та Фастівському районах області правоохоронці виявили мобільні телефони з доказами злочинних дій.

Усім п’ятьом затриманим слідчі оголосили підозру за ч. 1 ст. 114-1 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній діяльності ЗСУ й інших військових формувань в особливий період.

Розслідування триває. Підозрюваним загрожує до восьми років позбавлення волі.

Як повідомляв Укрінформ, СБУ оголосила підозру київському блогеру, який позиціонував себе як «політексперт» та готував фейки для кремлівських медіа.

Фото: СБУ