У Харкові в торговельних центрах відкривають пункти первинної психологічної допомоги

Фото

У Харкові в трьох торговельних центрах відкрили пункти первинної психологічної допомоги, готують відкриття ще у чотирьох.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів заступник директора департаменту соціальної політики Харківської міської ради Юрій Шпарага.

“Це пункти первинної психологічної допомоги, в яких фахівці консультують безкоштовно. За перші два тижні роботи звернулися десятки людей. Інформація буде розповсюджуватися, і я думаю, що буде більше звернень. Далеко не всі готові прийти на прийом у кабінет, на дверях якого написано “Психолог”, а ось так прямо у будівлі магазину, загубившись серед покупців, анонімно проконсультуватися, отримати підтримку легше”, - розповів Шпарага.

Фото: БФ "Стійкість України"

За його словами, проєкт втілюють завдяки благодійникам, ініціатива належить меру Ігорю Терехову.

“Така ідея з’явилася після зустрічей з містянами. Йдеться саме про первинний прийом психолога. Людину, котру щось турбує, яка відчуває, що з нею щось негаразд, зорієнтують, проконсультують. Психолог визначить, чи потрібні консультації і допомога якогось лікаря. Залежно від ситуації - чи в людини розлад сну, тривожність, депресія, чи якісь сімейні проблеми”, - зазначив Шпарага.

Читайте також: МОЗ: Понад 150 цивільних, які були звільнені з полону РФ, звернулися за психологічною допомогою
Фото: БФ "Стійкість України"

Зараз психологи працюють у торгово-розважальних центрах "Нікольський" і "Французький бульвар" та в супермаркеті "Клас" на пр. Тракторобудівників, 128 В. За тиждень відкриється пункт психологічної допомоги в ТРЦ “Дафі” на Салтівці, загалом буде 7 локацій безоплатної допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, у 2023 році близько 135 тис. пацієнтів скаржилися на порушення ментального здоровʼя.

Перше фото: Юрій Шпарага