У Слов’янську затримали двох інформаторів ФСБ, які шукали артилерію та HIMARS

Служба безпеки України затримала двох інформаторів ФСБ РФ, які брали участь у підготовці бойових операцій росіян проти Сил оборони України в районі Слов’янська Донецької області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Щоб спланувати повітряні атаки на місто, загарбники сподівались отримати від своїх поплічників орієнтовні геолокації зенітно-ракетних комплексів Збройних сил України.

Крім того, ворог намагався отримати координати українських систем реактивної артилерії, у тому числі типу HIMARS.

Також у зоні особливої уваги загарбників були опорні пункти і блокпости на підступах до Слов'янська.

У разі отримання ключових розвідданих росіяни хотіли знайти «слабкі місця» в обороні міста та врахувати їх під час нових масованих штурмів на цьому напрямку.

Співробітники СБУ своєчасно ідентифікували російських інформаторів та поетапно задокументували їхні дії.

Читайте також: СБУ затримала одеситку, яка готувала новий ракетний удар по місту

Одночасно з цим були вжиті додаткових заходів з бойової готовності Сил оборони, які задіяні у захисті Слов’янська.

На завершальному етапі спецоперації СБУ затримала російських інформаторів. Ними виявились двоє місцевих жителів – працівник комунального підприємства і безробітний.

На початку цього року вони вийшли на російську спецслужбу через свого знайомого – бойовика угруповань Південного військового округу РФ. Комунікацію вони підтримували через відеодзвінки у месенджері.

Для конспірації учасники інформаторської групи діяли окремо один від одного, а розвіддані збирали під час поїздок автомобілями вздовж прифронтової території, де приховано фіксували потрібні об’єкти.

При обшуках у затриманих вилучені мобільні телефони, які вони використовували для спілкування з агресором, і чорнові звіти для ФСБ.

Також в одного із фігурантів виявили 90 набоїв до автомата АК-74.

Читайте також: СБУ затримала в Херсоні колаборантку, яка займалась депортацією українців

Слідчі СБУ повідомили зловмисникам про підозру за ч. 3 ст. 114-2 Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років тюрми.

Як повідомляв Укрінформ, контррозвідка СБУ затримала ворожу агентку, яка готувала нову повітряну атаку росіян на цивільну інфраструктуру Одеси.