У МКІП спростували російський фейк про «депортацію» жителів Харкова

Інформація про те, що Україна нібито оголосила «депортацію» жителів Харкова, готуючи його до оборони, є фейком.

Про це у Телеграмі поінформувала пресслужба Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при Міністерстві культури та інформаційної політики України, передає Укрінформ.

«Брехня: Київ оголосив про підготовку до оборони Харкова, тому всіх цивільних примусово «депортують» з міста. Таку інформацію публікують у забороненій в Україні російській соцмережі «вконтактє». Правда: українська влада, на відміну від російської, не проводить депортацію. Українців можуть лише евакуювати з найнебезпечніших зон задля захисту їх життя», - йдеться у повідомленні.

У МКІП пояснили, що цивільних, насамперед дітей, евакуюють з найбільш небезпечних громад Харківщини з осені 2022 року - коли майже всю тимчасово окуповану частину області звільнили Сили оборони.

«6 березня 2024 року голова Харківської ОВА Олег Синєгубов анонсував евакуацію 161 дитини з найнебезпечніших громад Куп’янського району. А 24 лютого він оголосив про плани включення 18 сіл Великобурлуцької і Вільховатської громад до зони обов’язкової евакуації через посилення бойових дій. Однак у самому Харкові примусову евакуацію не оголошували», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У Росії за вбивство жінки засудили «вагнерівця»-рецидивіста, який повернувся з війни в Україні

У Центрі заявили, що про «примусову депортацію» тим більше не йдеться.

«Такі вкиди – вигадки росіян, спрямовані на поширення панічних настроїв у місті», - зазначається у повідомленні.

Як повідомлялося, 1 березня Президент Володимир Зеленський поінформував, що для захисту Харкова від ракетних ударів, крім систем ППО, потрібно відтіснити російські війська на більшу відстань від міста.