Двох російських військових судитимуть на Чернігівщині за страту цивільних

Чернігівська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт проти двох російських військових у справі про катування та розстріл трьох братів.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Офіс генерального прокурора.

Обвинуваченими є командир одного з підрозділів центрального військового округу збройних сил Росії та його підлеглий.

Слідством встановлено, що 18 березня 2022 року за наказом командира з позивним «Закон» російські військовослужбовці незаконно ув’язнили трьох братів, один з яких раніше був учасником Антитерористичної операції на сході України/Операції об'єднаних сил.

Загарбники незаконно утримували чоловіків протягом чотирьох днів у неналежних умовах. Бранців постійно били та змушували підтвердити свою участь у знищенні техніки російських військ.

Один із братів не витримав катування – зізнався у причетності до підриву колони, хоча не мав до цього жодного стосунку. Отримавши «зізнання», командир загарбників віддав своїм підлеглим, серед яких – інший обвинувачений, наказ убити бранців.

Читайте також: Загарбника, який наказав обстріляти лікарню у Тростянці, заочно засудили до 11 років тюрми

Військовослужбовці РФ розстріляли трьох братів, залишили їхні тіла в ямі й засипали землею. Одному з чоловіків вдалося вижити та самостійно вибратися з місця поховання.

Справа проти російських загарбників відкрита за фактами порушення законів і звичаїв війни, вчинених за попередньою змовою групою осіб, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України).

Як повідомляв Укрінформ, в Україні судитимуть двох російських генералів, які наказували обстрілювати Херсон.