На Кіровоградщині затримали російського шпигуна, який збирав дані про розміщення ППО

Служба безпеки України затримала російського інформатора, який розвідував місця базування комплексів ППО та розташування складів із озброєнням та боєприпасами ЗСУ у Кіровоградській області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр СБУ.

Отримані відомості зловмисник направляв до декількох російських Телеграм-каналів, які координують спецслужби РФ для збору розвідданих про Сили оборони України.

Крім того, ворожий інформатор на початку повномасштабної війни хотів приєднатися до бойовиків приватної військової компанії «Вагнер» і воювати проти України, однак правоохоронці своєчасно викрили зловмисника і поетапно задокументували його злочинні дії.

Фігурантом виявився ідеологічний прихильник РФ. Цього року він із власної ініціативи почав передавати інформацію про Сили оборони через ворожі інтернет-ресурси.

Щоб зібрати розвіддані, зловмисник виходив на місцевість, де приховано фіксував об’єкти військової інфраструктури.

Читайте також: На Черкащині затримали російського агента, який готував диверсії на залізниці

Для конспірації розвідувальної активності фігурант постійно змінював сім-карти мобільних операторів.

Під час обшуків за місцем проживання затриманого були вилучені засоби зв’язку із доказами злочинних дій.

Правоохоронці повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ).

Зловмисник перебуває під вартою без права внесення застави. Йому загрожує до 8 років тюрми.

Читайте також: СБУ викрила російського агента, який здавав ворогу дані для прориву оборони Києва

Як повідомляв Укрінформ, суд призначив покарання у вигляді 15 років позбавлення волі агенту Федеральної служби безпеки РФ, який коригував ракетні удари російських військ по ключових енергооб’єктах України.

Фото: СБУ