СБУ затримала російського агента, який готував удари по Сумщині та прорив ДРГ

Фото

Служба безпеки України затримала «на гарячому» агента ФСБ Російської Федерації, який готував прорив диверсійно-розідувальних груп у Сумській області та удари по військових об’єктах ЗСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє СБУ.

«Він намагався виявити локації найбільшого зосередження особового складу та важкого озброєння ЗСУ, які задіяні у захисті прикордонних районів області. Для збору розвідданих зловмисник обходив місцевість та приховано фіксував позиції українських військ під виглядом розмов по телефону», - ідеться у повідомленні.

Ще одним завданням фігуранта було створення власної мережі інформаторів для посиленої розвідки на території області.

«За наявними даними, окупанти сподівалися використати інформацію від агента для здійснення прицільних ракетно-артилерійських ударів по військових об’єктах ЗСУ, а також для підготовки маршрутів прориву російських ДРГ на прикордоння Сумщини. Втім, співробітники СБУ спрацювали на випередження – своєчасно викрили зловмисника, задокументували його злочинні дії і затримали під час виконання розвідзавдання», - зазначили у СБУ.

Це дозволило зірвати ворожі плани і убезпечити місця тимчасового базування українських захисників від можливих повітряних атак ворога.

За даними слідства, затриманим виявився 54-річний житель міста Суми, якого російська спецслужба дистанційно завербувала у серпні 2023 року.

У поле зору ФСБ він потрапив через поширення прокремлівських коментарів на власній сторінці в «Одноклассниках».

Після вербування агент комунікував зі своїм російським куратором через анонімний чат в месенджері. Також на цьому каналі він направляв агресору фотозвіти з текстовим описом українських об’єктів.

За виконані завдання окупанти відправляли своєму поплічнику грошову винагороду, яка надходила йому через криптовалютні платежі.

Читайте також: У Києві затримали агента ФСБ, який шпигував за Третьою штурмовою бригадою

Під час обшуків у затриманого вилучено банківську картку та мобільний телефон із доказами незаконної діяльності.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляв Укрінформ, у Дніпрі затримали ексбойовика «ЛНР», який шпигував за українською ППО.

Фото: СБУ