Проросійський депутат Черкаської міської ради отримав 5 років вʼязниці

Ексдепутата Черкаської міськради від ОПЗЖ засудили до п'яти років позбавлення волі за виправдання агресії РФ.

Про це повідомляє Суспільне, передає Укрінформ.

Сьогодні в Черкасах депутата від ОПЗЖ Олександра Замирайла позбавили волі на п’ять років. Він ще має право на апеляцію. До набуття вироком законної сили йому залишили запобіжний захід у вигляді застави.

«Олександру Замирайлу інкримінували ч. 1, ч. 3 ст. 436-2 — виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників Кримінального кодексу України. Крім того, його дружину оголосили в міжнародний розшук. Сам же Замирайло, за даними слідства, планував виїхати до США», - йдеться в повідомленні.

Читайте також: У Черкасах біля СІЗО активісти облили зеленкою депутата, підозрюваного у підтримці рф

За даними СБУ, «серед власного оточення депутат та його «помічниця» стверджували, що війна, розв’язана РФ в Україні, – це виключно внутрішній громадянський конфлікт; заперечували нанесення авіаударів РФ по мирних містах, зокрема, і по Черкасах; заперечували вчинення жорстоких злочинів військовими РФ та поширювали фейки, що до них причетні ЗСУ; обурювалися обміну українських військовополонених, зокрема, спецзагону «Азов».

Суд над депутатом від ОПЗЖ тривав із серпня 2022 року. Спочатку він перебував під вартою, але вийшов під заставу в 1 мільйон гривень. До розгляду апеляції Замирайло перебуватиме під домашнім арештом.

Читайте також: Підозрюваний у колабораціонізмі черкаський депутат від ОПЗЖ вийшов під заставу

Як повідомляв Укрінформ, Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду не знайшов причин для пом’якшення покарання жінці, засудженій до п'яти років позбавлення волі за виправдовування збройної агресії РФ проти України.