Прикордонні громади Чернігівщини матимуть інтернет завдяки терміналам Starlink

У прикордонні Чернігівщини, де поганий мобільний зв'язок, доступ до інтернету буде впроваджено через використання супутникових терміналів Starlink.

Про це на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України у Львові сказала заступниця міністра цифрової трансформації України Валерія Іонан, відповідаючи на запитання міського голови Корюківки Ратана Ахмедова, передає кореспондент Укрінформу.

"Команда Мінцифри спільно з військово-цивільними адміністраціями сформувала тимчасове рішення для забезпечення доступу до інтернету в таких населених пунктах через використання супутникових терміналів Starlink та підсилювачів сигналу в радіусі кілометра від терміналу. Наступного тижня ми додатково передаємо 503 комплекти до ВЦА для використання у прикордонних населених пунктах", — запевнила Іонан.

Крім того, команда Мінцифри провело обговорення з мобільними операторами щодо збільшення інвестицій в розбудову потужностей. І вже упродовж 2024-2025 років компанії "Київстар" та Vodafone збільшать їх удвічі, що вплине на покриття і прикордонних територій. Також Мінцфри залучило міжнародну технічну допомогу в розмірі 700 тисяч євро у формі грантів для відновлення зруйнованих інтернет-мереж. Подано 130 заявок і 70 із них отримають по 10 тисяч євро до кінця поточного року.

У 2024 році за рахунок міжнародної технічної допомоги планується також продовжити проєкт інтернет-субвенції на населені пункти, де відсутній фіксований інтернет-доступ. Відповідний проєкт, за словами заступниці міністра, вже подано на донорську платформу.

Читайте також: Мінцифри розширить покриття зв’язку прикордонних територій через Starlink та національний роумінг

Як повідомляв Укрінформ, будівельники розпочали капітальний ремонт дитсадка «Лісова казка» на Чернігівщині, який постраждав від удару російських ракет.