Посадовцю, який намагався переконати мера Очакова здати росіянам місто, загрожує довічне

На Миколаївщині судитимуть посадовця, який надав інформацію про розташування розвідувального корабля Британії в Чорному морі та намагався завербувати мера Очакова для здачі міста окупантам.

Про це повідомила Миколаївська обласна прокуратура у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Скеровано до суду обвинувальний акт стосовно начальника одного з відділів Очаківської міської ради за фактами державної зради, незаконного придбання та зберігання вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу (ч.ч. 1, 2 ст. 111, ч.1 ст.263 КК України)», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 55-річний мешканець міста Очакова свою підривну діяльність проти України розпочав ще у грудні 2018 року. Він добровільно погодився виконувати завдання представника «министерства госбезопасности ДНР». Через агента він надав інформацію про розташування розвідувального корабля Великої Британії в акваторії Чорного моря.

Із початку повномасштабного вторгнення він продовжив виконувати завдання представників Головного розвідувального управління РФ. Зловмисник повідомляв ворогу про наслідки ракетно-артилерійських обстрілів збройними силами РФ по території Очаківської міської територіальної громади.

Читайте також: Судитимуть двох посадовців «Миколаївобленерго», які поширювали російську пропаганду

У січні ж поточного року він отримав нове завдання щодо вербування Очаківського міського голови, а саме забезпечення його лояльного відношення та підтримки дій РФ, аж до «здачі міста».

Зловмисник, перебуваючи у приміщенні Очаківської міської ради, повідомив міському голові про те, що з ним мають намір поспілкуватись представники РФ. Та того ж дня у месенджері Telegram відзвітував своєму куратору щодо проміжних результатів вербування мера.

Мер Очакова у свою чергу повідомив СБУ в області про протиправні дії свого підлеглого.

Усі подальші дії проводились у рамках негласних слідчих (розшукових) дій та контррозвідувальних заходів з метою викриття дійсних намірів та встановлення причетних до цього представників російських спецслужб.

Читайте також: СБУ затримала російську агентку, яка коригувала удари дронів по Одесі

Зараз зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічне позбавлення волі, з конфіскацію майна.

Як повідомлялося, на Миколаївщині командиру і двом його підлеглим учасникам нзф РФ, які затримували і катували мирних жителів на окупованих територіях, повідомлено про підозру.