Щодня бігав до 50 кілометрів, щоб шпигувати за ЗСУ: суд дав 15 років легкоатлету-агенту ФСБ

Фото

Суд призначив 15 років тюрми тренеру з легкої атлетики, який за день пробігав до 50 км, щоб шпигувати для російської ФСБ у Хмельницькій області.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«Зловмисником виявився місцевий тренер з легкої атлетики, який майже щодня пробігав від 10 до 50 км, щоб відслідковувати місця базування та маршрути руху українських військ. Під час бігу він здійснював приховану фото- та відеозйомку. Для цього використовував камеру власного мобільного телефону, який статично закріплював на руці. Серед основних завдань «бігуна» була розвідка локацій із важким озброєнням та боєприпасами ЗСУ», - ідеться у повідомленні.

Також агент розробив для російських загарбників топографічну схему, в якій позначив координати українських блокпостів на основних автошляхах регіону.

Читайте також: Ракетний удар по Харківській ОДА: російського агента засудили до довічного

Розвідувальна інформація потрібна була росіянам для планування повітряних ударів та розвідувально-диверсійних операцій.

Контррозвідники СБУ затримали зловмисника у травні 2022 року, коли він приховано фотографував один з об’єктів Укрзалізниці.

За матеріалами СБУ суд призначив затриманому 15 років тюрми з конфіскацією майна.

Читайте також: Ставив камери на дорогах, щоб шпигувати за ЗСУ: у Запоріжжі затримали російського агента

Як встановило слідство, 55-річний тренер був дистанційно завербований кадровим співробітником ФСБ у березні 2022 року.

У поле зору агресора він потрапив як колишній випускник Ленінградського військового училища, де навчався ще за часів СРСР, а потім до 1992 року служив у лавах Таманської дивізії на території РФ. Згодом він звільнився з військової служби і переїхав в Україну.

За кожне виконане завдання зловмисник отримував грошову винагороду, яка надходила на банківську картку.

На підставі зібраних доказів суд визнав агента ФСБ винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Як повідомляв Укрінформ, до довічного ув’язнення засудили російського агента, який наводив ракети на Харківську ОДА та інші будівлі.