Вибухотехнікам Харківщини передали спецмашину для розмінування українського виробництва

Фото

На Харківщині передали вибухотехнікам спецмашину для розмінування українського виробництва.

Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Сьогодні спільно з головою Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні Метью Голлінгвортом передали вибухотехнікам Харківщини спецмашину для розмінування українського виробництва", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що машина для виявлення вибухонебезпечних предметів розроблена харківськими виробниками. Техніка закуплена за кошти Всесвітньої продовольчої програми ООН в Україні.

Цього року коштом ООН заплановано закупити ще дві такі машини. Усі вони працюватимуть на території області в межах проєкту з очищення та відновлення земель сільськогосподарського призначення.

Читайте також: На Херсонщині сапери обстежили майже 20% правобережжя

Таким чином на сьогодні Харківщина має 9 машин для розмінування, 2 з них - українського виробника. Вартість спецтехніки - 5,6 млн грн, що значно дешевше закордонних аналогів.

Забрудненість сільськогосподарських земель вибухонебезпечними предметами є однією з найбільш актуальних проблем після деокупації більшої частини області. Вже обстежили понад 8 тисяч га території та знищили майже 136 тисяч вибухонебезпечних предметів. Втім, поки розмінування майже не проводилося на землях сільськогосподарського призначення, а завдяки машині для підготовки ґрунту буде можливість значно прискорити цей процес.

Унікальність розробленої фахівцями Харківщини машини для розмінування полягає в універсальності та ефективності. Ремонт цієї техніки є швидким і доступним, бо вона створена на потужностях, розташованих в області. При ушкодженнях середньої тяжкості відновлення триває від 3 годин до 1 доби. У випадку, якщо машина зазнає суттєвих пошкоджень, повністю відремонтувати її можна впродовж 3 діб.

Читайте також: Українські сапери з початку року більш як 800 разів залучали дрони для розмінування

Як повідомляв Укрінформ, підрозділи Державної спеціальної служби транспорту Міністерства оборони України із 6 по 12 листопада розмінували територію площею 1813,5 гектара.

Фото: Олег Синєгубов, Facebook