СБУ повідомила про підозру окупаційному «коменданту Херсонщини», який катував українців

Співробітники СБУ задокументували злочини російського полковника Віктора Бедрика, який вбивав цивільне населення України.

Як передає Укрінформ, про це в Телеграмі повідомляє пресслужба СБУ.

«Служба безпеки задокументувала злочини російського полковника Віктора Бедрика – заступника командира 22-го армійського корпусу берегових військ рф, який вбивав цивільне населення України», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, на період окупації Херсона він став так званим «військовим комендантом Херсонської області» і виконував завдання кремля щодо придушення руху опору в регіоні. Одразу після свого «призначення» російський посадовець віддав розпорядження про облаштування катівень на території захопленого на той час обласного центру. Рашисти звозили до застінків місцевих жителів, яких викрадали з приватних осель або прямо посеред вулиці, насамперед під час антиросійських мітингів.

Читайте також: СБУ затримала поплічника ватажка «ДНР» під час спроби втечі до Придністров’я

За інформацією СБУ, у камерах цих в’язниць людей били, застосовували до них струм, залишали без їжі та води, а також погрожували розстрілом. Одна з катівень була обладнана поверхом нижче «службового кабінету» Бедрика – у підвалі захопленої окупантами в Херсоні адміністративної будівлі. При цьому він не тільки спостерігав за тим як його підлеглі знущаються над викраденими громадянами, але й особисто брав участь у побитті потерпілих.

Встановлено, що Бедрик причетний до катування щонайменше 12 мирних жителів Херсонщини, які виступали проти окупаційного режиму рф. Двоє з цих потерпілих були закатовані до смерті.

Щоб приховати воєнні злочини, російські загарбники записували у власних документах «судово-медичної експертизи», що «знайшли» загиблих «вже мертвими посеред міста».

Через тортури та вбивства рашисти намагались зламати український супротив і змусити його учасників співпрацювати з агресором.

Читайте також: СБУ затримала російську агентку, яка коригувала удари по Херсону

Крім того, задокументовано злочинну діяльність «наглядача» за ув’язненими – Олександра Чичкана, який є підлеглим Бедрика.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Бедрику та його підлеглому Чичкану про підозру за ч. 2 ст. 28 та чч. 1, 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисників до відповідальності незалежно від місця їх перебування.