Уряд провів триденні консультації з нацменшинами на Закарпатті

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина закликала представників національних спільнот активно долучатися до процесу розробки та наповнення державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті».

Про це йшлося під час онлайн-зустрічі з представниками та представницями національних меншин (спільнот) в межах триденних консультацій у Закарпатті, передає Укрінформ з посиланням на Урядовий портал.

Стефанішина поінформувала про кроки, здійснені на виконання рекомендації Єврокомісії щодо реформування законодавства у сфері захисту прав національних меншин (спільнот), підкреслила важливість ухваленого у грудні минулого року рамкового закону «Про національні меншини (спільноти) України». Також представники Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті представили учасникам схвалену урядом Концепцію державної цільової національно-культурної програми «Єдність у розмаїтті» та розповіли про підготовку самої Державної цільової програми на 10 років.

Читайте також: Про відкриття аеропорту «Ужгород» до кінця війни не йдеться — ОВА

У цьому контексті віцепремʼєрка закликала представників національних спільнот активно долучатися до процесу розробки та наповнення програми.

«Надзвичайно важливо, аби фінальний документ був корисним для самих національних меншин (спільнот). Нашим спільним пріоритетом є забезпечення умов для розвитку мовної, культурної, етнічної, релігійної самобутності представників національних спільнот, паралельно із забезпеченням можливостей їхньої повноцінної інтеграції в українське суспільство», – сказала Стефанішина.

Урядовиця зауважила, що з огляду на обмеженість ресурсів в умовах повномасштабної війни, не всі амбітні плани вдасться реалізувати одразу. Однак, на її переконання, завдання та цілі, закладені як у рамковому законі, так і в майбутній програмі, стануть чітким орієнтиром для побудови по-справжньому європейської держави.

Захід було організовано Офісом віцепремʼєр-міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України спільно з Міністерством освіти та науки, Державною службою з питань етнополітики та свободи совісті, парламентським Комітетом з питань освіти, науки та інновацій за підтримки Ради Європи.

Читайте також: НАЗК розпочало експертизу двох урядових антикорупційних законопроєктів

Як повідомляв Укрінформ, Венеційська комісія 13 червня оприлюднила висновки щодо закону "Про національні меншини (спільноти)", у якому рекомендувала Україні переглянути деякі положення цього євроінтеграційного закону.

Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина назвала рекомендацію Венеційської комісії щодо поновлення привілейованого статусу російської мови після завершення війни Росії проти України великою репутаційною втратою для самого органу.