На Київщині презентували проєкт нового герба та прапора області

Фото

На Київщині презентували перші напрацювання геральдистів нового герба та прапора області, далі буде широке обговорення в громадах.

Про це у Телеграмі повідомив голова Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко, передає Укрінформ.

“Сьогодні презентували депутатам Київської облради, керівникам громад та мерам міст перші напрацювання геральдистів нового герба та прапора області. Далі – буде широке обговорення в громадах”, - зазначив Кравченко.

Читайте також: Київщина передала автівки та дрони бійцям бригади імені Чорних Запорожців

Він зауважив, що з 1999 року на гербі Київщини зображений Юрій Змієборець, який копіює і нагадує Георгія Побідоносця на гербі Московської області та Москви, але нічого спільного з терористами ми не маємо.

“Тому цілком логічно, що з початку повномасштабного вторгнення Росії до України постало питання про зміну символіки. Вона повинна відповідати нашій історії, культурним цінностям, враховувати соціально-економічні особливості й традиції регіону”, - підкреслив голова ОВА.

Він повідомив, що за ініціативою Київської ОВА була проведена геральдична експертиза офіційної символіки області. Крім того, була сформована робоча група з представників обладміністрації, облради, науковців, істориків, геральдистів. Роботу групи координував заслужений художник та геральдист Олексій Руденко.

Усі напрацювання нового герба та прапора пройшли експертизу Інституту історії НАНУ.

Читайте також: На Київщині з нуля відбудують 93 приватні будинки

Кравченко додав, що фахівці запропонували, щоб в основі герба Київщини був зображений ангел, адже саме ангел, який молиться за Київщину, її мешканців і стоїть на захисті, зафіксований в історичних документах на гербі Київської землі щонайменше з 1416 року. Герб з ангелом зображували і на великих державних печатках Великого князівства Литовського.

Варіантів прапора чотири – герб із зображенням ангела на різних кольорових фонах, серед яких: синій, білий та пурпуровий.

Голова ОВА підкреслив, що на реалізацію проєкту не витрачено жодної копійки з обласного бюджету.

За його словами, нова символіка детально обговорюватиметься в громадах, буде запущено широке опитування. Узгоджений варіант затверджуватиметься на сесії облради.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві перейменували ще 14 міських об’єктів, назви яких пов’язані з Росією та її сателітами.