В Одеській затоці можуть загинути всі амфібії та велика частина прісноводної риби – еколог

Амфібії та прісноводна риба, які потрапили в Одеську затоку з Дніпра після підриву ГЕС, найближчим часом можуть загинути.

Про це у Фейсбуці повідомив голова організації «Зелений лист», еколог Владислав Балінський, передає Укрінформ.

Зокрема, за його словами, сильний південно-західний вітер, який панував на узбережжі останню добу, сприяв "замиканню" плавучої органіки і сміття в Одеській затоці. Як зазначив Балінський, більша частина плавучих залишків рослин тепер затоплені на дні.

Водночас потужний нагінний вітер пригнав воду з відкритого моря і дещо підняв солоність, однак, на думку еколога, інтенсивний болотний колір підказує, що незначно.

«Різке зниження температури також знижує ймовірність інтенсивного цвітіння фітопланктону і ціанобактерій. Бідолашні жаби та тритони почуваються дуже погано. Думаю, що найближчим часом у затоці загинуть всі амфібії і велика частина прісноводної риби», - сказав Балінський.

Тим часом тварин, яких принесло до морського узбережжя, можна приносити до Одеського зоопарку. Директор звіринця Ігор Біляков оприлюднив світлини з врятованими тритонами, жабами, ондатрами та навіть зміями.

Читайте також: Каховське водосховище не зникне, але перетвориться на болото

Як повідомлялося, у купах уламків та сміття, яке знесло водою з Каховського водосховища та зараз прибиває до узбережжя, зокрема Одеси, можуть бути небезпечні предмети. Прибирати сміття можна тільки після перевірки вибухотехніків.