Рятувальники створили резерв сил для реагування на ускладнення ситуації навколо Каховської ГЕС

Рятувальники ДСНС створили достатній резерв сил і засобів для оперативного реагування на ускладнення ситуації після підриву дамби Каховської ГЕС.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» заявив речник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий, передає кореспондент Укрінформу.

«У нас створений резерв сил і засобів, щоб ми могли оперативно реагувати на ускладнення ситуації. Що це за резерви – це, у першу чергу, звичайно, катери, човни, болотоходи «Богун» - нова спецтехніка, яка дуже нам допомагала, зокрема, проходити водопілля. Усі сили і засоби готові. Залучаються сили і засоби і з сусідніх областей», - поінформував пресофіцер.

За словами речника, рятувальники і психологи ДСНС працюють з населенням у місцях надання допомоги.

Читайте також: Ситуація на Каховський ГЕС: Президент провів засідання Ставки

Хорунжий зазначив, що наразі медпрацівників, які допомагають постраждалим, вдосталь. «Залучені і наші медичні працівники, і працівники медслужб Херсонщини. Усі необхідні сили і засоби зараз працюють на місці. Їх поки що достатньо і я думаю, що їх буде достатньо, бо сили і засоби нарощуються», - запевнив він.

Відповідаючи на питання, чи є сенс людям, які хочуть чимось зараз допомогти, зв’язуватися з представниками ДСНС, влади, пресофіцер рятувальників зауважив, що в разі такого бажання у громадян, нікому не відмовляють і обов’язково залучають цих людей, якщо у цьому дійсно є потреба. 

«Часто з нами працюють і волонтери: роздають харчування, підвозять питну воду і так далі. Тому ми ці заходи координуємо і обов’язково співпрацюємо з такими людьми. Є можливість допомагати – вони можуть допомагати, але наразі сил і засобів ДСНС, оперативних служб і так далі, у тому числі і місцевих органів влади вистачає», - запевнив Хорунжий.

Відповідаючи на питання, як у ДСНС оцінюють ситуацію на територіях, які перебувають у зоні стихійного лиха і до чого людям готуватися, речник сказав, що він би порадив людям готуватися, відповідно, завжди до ускладнення ситуації.

Читайте також: Міненерго не виключає дисбалансу в енергосистемі через підрив Каховської ГЕС

«Разом з тим, люди мають знати, що поруч є ті, хто може допомогти. Ми працюємо на місці, контролюємо ситуацію і людей однозначно у біді не залишимо. (Докладаємо – ред.) максимум зусиль, щоб надати своєчасну допомогу. Багато рятуємо і людей із тваринами. Якщо вдається – надаємо допомогу, звичайно, і свійським тваринам», - додав представник ДСНС.

Він порекомендував людям, якщо немає можливості забрати з собою своїх тварин, вивільнити їх, зокрема, відв’язати, якщо вони прив’язані. «Таким чином, вони зможуть врятуватися. Або ми їх врятуємо», - зазначив пресофіцер рятувальників.

Відповідаючи на питання, Хорунжий запевнив, що у ДСНС обов’язково іде координація як із військовими, так і з ОВА, і з підрозділами Нацполіції, щоб можна було якомога чіткіше, оперативніше і якісніше надавати допомогу населенню.

Як повідомлялося, російські окупаційні війська вночі 6 червня підірвали греблю Каховської гідроелектростанції. ГЕС відновленню не підлягає. Триває евакуація людей із затоплених сіл.

Фото: Shutterstock