У Львові відбувся перформанс до 79-ї річниці депортації кримськотатарського народу

Фото

У Меморіальному музеї тоталітарних режимів «Територія терору», що у Львові, провели перформанс «Плинність пам'яті», присвячений депортації кримськотатарського народу.

Про це повідомляє пресслужба Львівської ОВА, передає Укрінформ.

Зазначається, що у межах заходу український художник, живописець, графік, перформер, автор багатьох мистецьких проєктів Влодко Кауфман виклав на білих аркушах паперу різні втрачені речі, якими люди користуються у побуті: частину дверного замка, прикраси, окуляри, ложки тощо.

«Ми повинні пам'ятати свою історію, навіть якщо вона болісна і ми рефлекторно не хочемо занурюватися в неприємні спогади. Найменші деталі минулого, на перший погляд, несуттєві, ті, які ми забуваємо чи навіть відкидаємо, які залишаються для нас «білими плямами» - є невіддільною частиною плинності нашого життя, пройденими координатами на траєкторії руху, яка привела нас до нашого теперішнього та впливатиме на наше майбутнє», - зазначили організатори.

Перформанс до 79-ї річниці депортації кримськотатарського народу / Фото: ЛОВА

Символічно, що предмети перформансу автор виклав на 79 шпалах залізничної колії. Адже саме 79 років тому, звинувативши у неіснуючих злочинах, за три дні радянський режим зламав долі близько 200 тисяч кримських татар. Їх виселили з Криму. Майже половина – загинули.

Читайте також: МЗС України закликає світ визнати геноцидом депортацію кримських татар у 1944 році

Як повідомлялося, сьогодні біля Львівської ОВА приспущені прапори, так тут вшановують пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу.