На Дніпрі спостерігається спад весняного водопілля

На Дніпрі наразі спостерігається спад весняного водопілля, але утримується його пропуск каскадом Дніпровських водосховищ.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив начальник відділу гідрологічних прогнозів Укргідрометцентру ДСНС України Ілля Перевозчиков.

«Станом на ранок ми спостерігаємо наступну ситуацію: на річці Дніпро ми спостерігаємо спад весняного водопілля, але утримується його пропуск каскадом Дніпровських водосховищ. Тому у зв’язку з цим у Черкаській області оголошений червоний рівень небезпеки (найвищий), де ймовірне підтоплення заплавних та понижених територій і з негативними наслідками масового характеру», - заявив він.

Представник Укргідрометцентру уточнив, що також помаранчевий рівень небезпеки (ІІ) був оголошений у Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській та Херсонській областях.

Читайте також: У Києві три дні поспіль зростає рівень води в річках

Перевозчиков сказав, що зараз вони спостерігають розвиток паводка на річках Карпатського регіону, тобто, це - річки Закарпаття та басейн Дністра.

«Також можна зазначити, що весняне водопілля, точніше його пропуск, викликав підвищення рівнів води у акваторіях водосховищ у межах Дніпропетровської, Запорізької та Херсонської області. І є імовірними підтоплення. Тож через це навіть у Херсонській області вже оголошений помаранчевий рівень», - уточнив він.

Зі свого боку пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий поінформував щодо підтоплення сільськогосподарських угідь, що це найбільше стосується Кам’ян-Каширського і Ковальського районів Волинської області і Сарненського та Варатського районів Рівненської області.

Окремо речник рятувальної служби зазначив, що ДСНС постійно моніторить ситуацію щодо водопілля, зокрема - за допомогою БПЛА. Відповідно, на місцях працюють мобільно-оперативні групи - там, де найбільш складна ситуація. За його словами, це стосується, зокрема, Чернігівщини і Черкащини.

Читайте також: Влада Києва заявляє, що столиця пройшла пік весняної повені

«У нас відкачано води тільки за добу понад 2 тисячі кубометрів, а загалом з початку робіт ми відкачали понад 56 тисяч кубометрів води і допомагали (відкачувати воду – ред.) людям з їхніх присадибних ділянок і будинків. Доставлено понад 6 тисяч кілограмів продуктів харчування і перевезено десь приблизно 4100 людей через водні перешкоди», - заявив він.

Хорунжий уточнив, що рятувальники евакуювали загалом з будинків 27 людей.

«Загалом з початку робіт залучалося 1430 рятувальників та 655 одиниць техніки. Тобто, ми готові до будь-якого розвитку ситуації і постійно знаходимося у взаємодії з Гідрометцентром», - зазначив речник ДСНС.

Як повідомлялося, за даними ДСНС, в Україні станом на ранок четверга залишаються підтопленими 704 дворогосподарства і 98 будинків.