СБУ затримала зрадників, які на початку вторгнення рф підпалили пожежну частину на Київщині

Фото

Служба безпеки затримала двох зрадників із Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС), які допомагали ворогу під час окупації Київщини у лютому-березні 2022 року. Викриття відбувалося за особистого сприяння міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка.

Про це йдеться у повідомленні СБУ, передає Укрінформ.

Зловмисниками виявились двоє посадовців 41-ї державної пожежно-рятувальної частини Головного управління ДСНС у Київській області.

Під час окупації Вишгородського району вони підтримали російських загарбників і запропонували їм свою допомогу.

Встановлено, що на виконання ворожої вказівки 22 березня минулого року зрадники підпалили приміщення пожежної частини в селищі Іванків.

Унаслідок пожежі було пошкоджено адміністративну будівлю, знищено майно і службовий інвентар.

Таким чином, агресор намагався залишити населений пункт без діючої пожежно-рятувальної частини і залякати місцевих жителів.

Крім того, фігуранти «зливали» загарбникам персональні дані учасників руху опору, в тому числі колишніх бійців АТО.

Саме за їх «наводкою» рашисти вдерлися до помешкань і викрали трьох місцевих жителів, які намагалися загасити пожежу у рятувальній частині.

Потім потерпілих тримали у застінках місцевої «комендатури рф» до звільнення регіону.

Зрадники отримували від загарбників продукти харчування та речі першої необхідності, які їм привозили до власних помешкань.

Читайте також: На Харківщині засудили понад 130 зрадників і колаборантів

Також фігуранти мали «дозвіл» на безперешкодне пересування територією району.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили обом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Їм обрано запобіжний захід – тримання під вартою. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

Як повідомлялося, трьом колишнім працівникам філії «Херсонський річковий порт» АСК «Укррічфлот» заочно повідомили про підозру у співпраці із російськими загарбниками під час захоплення міста, зокрема в переправленні російської техніки через Дніпро.

Фото: СБУ