Зеленська розповіла про інклюзивну кав'ярню на Хмельниччині

Фото

Перша леді України Олена Зеленська розповіла про інклюзивну кав'ярню на Хмельниччині, де працюватимуть люди з ментальними порушеннями, і приклад якої варто масштабувати по всій Україні.

Про це вона написала у Телеграмі, передає Укрінформ.

"Маленький проєкт із великим серцем. І з величезною вагою для суспільства, адже показує приклад того, що має масштабуватися на сотні міст і містечок по всій країні. Це про інклюзивну кав’ярню Sunny Coffee, яку днями відкрили на Хмельниччині, у місті Шепетівці. Це перша в області кав’ярня, у якій працюватимуть люди з ментальними порушеннями", - розповіла Зеленська.

За її словами, заснувала цю кав'ярню голова громадської організації «Діти Сонця» Людмила Наумець, яка сама виховує сина із синдромом Дауна. Ініціаторка отримала грант у межах урядового проєкту «єРобота» та закупила обладнання.

Дружина Президента зазначила, що у кав’ярні вже працюють волонтери-баристи, щоб навчати працівників із ментальними порушеннями, а в планах – іще більше послуг із соціальної адаптації, як-от майстер-класи з кулінарії та творчості.

Читайте також: Люди з інвалідністю мають отримати всі можливості повернутися до роботи - Зеленська

"Із невеликого простору, у якому всі рівні, у якому враховано принципи безбар’єрності й інклюзивності, починаються дуже серйозні зміни. Бо відвідувачі виходитимуть із кав’ярні не лише зі склянкою кави, але й із розумінням, що можливості для реалізації мають бути в усіх. Що ментальне порушення аж ніяк не перешкода для того, щоб почуватися повноцінним членом суспільства. Що саме розмаїття та його прийняття роблять нас людьми", - наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформ, дружина Президента України Олена Зеленська оприлюднила підбірку матеріалів для батьків щодо питань харчування дітей.