У Львові відкрили протезну майстерню у реабілітаційному центрі «Незламні»

Фото

У Національному реабілітаційному центрі «Незламні» відкрили протезну майстерню. Тут працюватимуть 10 спеціалістів, які за місяць зможуть виготовляти 100 протезів для українців, які постраждали внаслідок війни.

Про це у Фейсбуці повідомила пресслужба Першого медоб’єднання Львова, передає Укрінформ.

“Ми відкриваємо цю майстерню, щоби уп’ятеро збільшити наші потужності. Щомісяця до нас звертається все більше українців, які втратили кінцівки. І наш обов’язок про них потурбуватися. Кожен, хто звертається з ампутацією, має бути прооперований і запротезований, щоб якомога швидше відновитися та повернутися до максимально повноцінного життя», - сказав гендиректор Першого медоб’єднання Львова Олег Самчук.

Майстерня протезування розрахована одразу на 10 робочих місць, що дозволить встановлювати сотню протезів на місяць. Нині у команді Центру вісім фахівців. Це як протезисти із багаторічним досвідом роботи, так і молоді спеціалісти. Серед них Ілля Пилипенко - танкіст, що втратив ногу в бою. Захисник саме проходить лікування в Центрі «Незламні». Невдовзі він отримає свій протез.

“Це дуже хвилюючий для мене момент. Довгий час я думав над тим, чим тепер буду займатись, як далі жити. І тоді мені запропонували приєднатись до команди “Незламних” у Львові. Для мене важливо, що я зможу допомагати тим, хто також постраждав у війні”, - каже військовий.

Майстерня розміщена на першому поверсі головного корпусу Лікарні Святого Пантелеймона. Площа приміщень - 250 м². Тут знаходиться гіпсова кімната, де виготовлятимуть гіпсові негативи, кабінети з пічками та верстатами, де робитимуть куксоприймачі, а також примірочний та тренувальний зали.

У реабілітаційному центрі «Незламні» у Львові відкрили протезну майстерню / Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Аби мотивувати пацієнтів, у протезній майстерні розміщені фото українців, які уже отримали протези у Центрі. Від вересня 2022 року тут встановлено більш як сотню протезів, десять з яких - біонічні протези рук.

Під час відкриття майстерні пацієнти, зокрема, протезами намалювали картину сходу сонця, як символу початку нового дня і нового життя. Перший мазок фарбою зробив Микита Бабуркін, пацієнт, який нещодавно отримав біонічний протез правої руки. З його слів, малювати хоч і непросто, але тепер для нього теж можливо. Далі до полотна підходили пацієнти та лікарі, зокрема, 13-річний Дмитро, перша дитина, яка отримала міоелектричний протез руки в Україні. Картину згодом розмістять на стіні нового корпусу Національного реабілітаційного центру «Незламні», відкриття якого заплановано на квітень.

Читайте також: Лікарі вперше встановили протез мітрального клапана у живе серце

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року в Національному реабілітаційному центрі «Незламні» відкрили мобільну майстерню протезування. Це був оснащений обладнанням з контейнер, де виготовлятимуть протези, і приміщення, де пацієнтам робили примірки та гіпсові негативи. Мобільну майстерню разом з обладнанням та комплектуючими лікарня отримала від Мальтійської служби допомоги за підтримки Уряду Німеччини та Міністерства охорони здоров'я України.