Суд Харкова дав 10 років тюрми колаборантці, яка вела для загарбників бухгалтерію

Київський райсуд Харкова засудив до 10 років в'язниці жінку, яка співпрацювала з росіянами під час окупації Куп’янщини.

Як передає Укрінформ, про це повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора.

“За публічного обвинувачення прокурорів Харківської обласної прокуратури жінку визнано винною в колабораціонізмі (ч. 2, ч. 6 ст. 111-1 КК України). Їй призначено покарання – 10 років позбавлення волі. Також засуджену позбавлено права обіймати посади в органах державної влади та системи освіти на строк 12 років з конфіскацією майна”, - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, жінка переїхала з Донецької області до смт Великий Бурлук Куп’янського району і під час окупації населеного пункту активно підтримувала дії рф проти України.

За інформацією ОГП, прихильниця “русского мира” добровільно обійняла посаду бухгалтера у так званому “управлении образования военно-гражданской администрации Купянского района Харьковской области”.

Як зазначається, жінка нараховувала зарплату працівникам територіальних закладів управління освіти та виховання і складала відомості на отримання так званої «матеріальної допомоги» від рф. За свою роботу вона отримувала 25 тисяч російських рублів щомісячно.

Фото: Офіс Генпрокурора

Окрім того, за даними установи, фігурантка допомагала окупантам розповсюджувати фейки щодо позитивного ставлення місцевого населення до рф та поширювала прокремлівські наративи.

Читайте також: Власниці херсонського телеканалу, який працював на росіян, повідомили про підозру

“Вона надала інтерв’ю російським журналістам “Первого канала”, у якому розповіла, як “з 2014 року чекала на росію”, - повідомили у пресслужбі.

У листопаді 2022 року правоохоронці затримали жінку.

Як повідомляв Укрінформ, у лютому на Донеччині до семи років ув’язнення засудили священника УПЦ московського патріархату, який закликав селян до співпраці з військовими рф.