У Харкові на Північній Салтівці побудують новий мікрорайон – мер

У Харкові на Північній Салтівці, одному з найбільш постраждалих від російських обстрілів житловому масиві, після завершення війни побудують новий мікрорайон із будинками не вище семи поверхів і з автономним тепло- та водопостачанням.

Про це в марафоні Kharkiv Media Hub розповів Харківський міський голова Ігор Терехов, передає кореспондент Укрінформу.

«На Північній Салтівці буде і нове будівництво, і реконструкція, і будуть реновації цілих мікрорайонів. Щодо нового будівництва. Це буде найсучасніший мікрорайон. Шести-семиповерхові будинки, не більше, будуть побудовані за всіма новітніми технологіями, енергоощадними, з автономними котельнями та автономним водопостачанням і, звичайно, з підземними паркінгами, які матимуть подвійне призначення – розміщення автівок і укриття», - розповів Терехов.

Зводитимуть новий мікрорайон на незабудованих земельних ділянках Північної Салтівки.

Також мер повідомив, що фахівці працюють наразі і над концепцією розбудови центру міста, який дуже постраждав від ракетних ударів. Зокрема, група архітекторів під керівництвом лорда Нормана Фостера вирішує, як виглядатиме будівля Харківської облдержадміністрації, по якій війська рф 1 березня 2022 року завдали удару двома «Калібрами».

Читайте також: Відшкодування зруйнованого та пошкодженого житла

«Свого часу лорд Фостер робив проєкт Рейхстагу, де залишив центральну частину, а все інше зроблено у сучасному вигляді. Я дуже хочу, щоб ця будівля (облдержадміністрації - ред.) стала пам’яткою, щоб ми пам’ятали ці жахи, залишили центральну частину (вцілілий фасад - ред.), але створили сучасну будівлю державної адміністрації», - сказав Терехов.

Як повідомлялося, у Харкові не підлягають відновленню близько пів тисячі будинків. Півтори тисячі будинків пошкоджені прямими влучаннями. Усього пошкоджень зазнали понад 4600 багатоповерхівок. За рік після початку повномасштабного вторгнення рф відремонтували 135 будинків.