На Харківщині розмінували основні автомобільні шляхи

На Харківщині розміновано всі основні автомобільні шляхи та відновлюються автобусні маршрути, однак мінна небезпека залишається дуже високою.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає кореспондент Укрінформу.

«Розміновано практично всі основні автомобільні шляхи, і ми відновлюємо автомобільне сполучення, в тому числі маршрути (автобусні - ред.), бо люди вже цього потребують. Щодо узбіч, лісосмуг, то ми відносимо їх до таких, що заміновані, і приступаємо до розмінування. Це пов’язано і з заготівлею паливної деревини для населення, бо лісгоспи не можуть виконувати на 100% цю роботу – ліси так само заміновані, зокрема в Ізюмському районі, на Вовчанському напрямку, Куп’янському», - розповів керівник ОВА.

Читайте також: Укроборонпром розробив «олівець» для розмінування територій

За його словами, загарбники застосували на Харківщині різні засоби мінування, потенційно небезпечними є всі ще не обстежені території та домоволодіння.

«Що стосується того, чим мінували. В нас присутні найсучасніші засоби, в тому числі пластикові міни, які досить важко виявляються металошукачами. Це потребує новітньої техніки. Ми активно ведемо перемовини з громадськими організаціями, фондами для того, щоб ми були більш ефективними в розмінуванні, зокрема, й підрозділи ДСНС», - сказав Синєгубов.

Випадки підриву цивільного населення на мінах різного виду, різноманітних боєприпасах відбуваються майже щодня, констатує голова ОВА. Жителів, які повертаються в свої домівки після деокупації, він закликає спершу звертатися до ДСНС, аби подвір’я та будівлі перевірили фахівці.

Від російських обстрілів наразі найбільше потерпає північ області, а саме Вовчанська громада Чугуївського району та Куп’янський район.

За словами Синєгубова, двоє людей 29 листопада отримали осколкові поранення внаслідок артилерійського обстрілу. Постраждалі після надання медичної допомоги лікуються амбулаторно.

В області тривають бої за звільнення 29 населених пунктів.

«Позиції наших військових на Куп’янському напрямку ворог обстрілює з авіації, з артилерії, завдає ракетних ударів, однак наші військові стоять і все ж таки намагаються звільнити ті населені пункти, які ще перебувають під тимчасовою окупацією російської федерації», - сказав керівник ОВА.

Читайте також: У Херсоні росіяни мінували навіть дитячі іграшки - МВС

За словами Синєгубова, в області складна ситуація з електрозабезпеченням, Харківщина отримує жорсткі ліміти. Водночас в області тривають роботи з відновлення електропостачання на деокупованих територіях. На півночі та північному сході ще є населені пункти, де світла немає вже вісім місяців.

Як повідомлялося, Харківська область визнана найбільш інтенсивно замінованою загарбниками серед регіонів, де велися бойові дії. Розмінування може тривати не одне десятиліття.