Синод УПЦ (МП) звільнив митрополита Ізюмського та Куп’янського, який благословляв загарбників

Синод Української православної церкви (МП) звільнив митрополита Ізюмського та Куп’янського Єлисея, який на захопленій території Харківщини благословляв загарбників, а згодом утік до рф.

Про це повідомляє УПЦ за результатами засідання 23 листопада, передає Укрінформ.

“Митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей звільнений від керування Ізюмською єпархією та почислений на спокій. Керуючим Ізюмською єпархією обраний клірик Харківської єпархії архімандрит Іоанн (Терновецький)”, - сказано в повідомленні.

За даними ЗМІ, митрополита Ізюмського та Куп'янського Єлисея бачили на заходах загарбників після окупації Ізюма та Куп'янська. Він брав участь у зустрічах окупаційної "влади".

У червні 2022 року на відео російських пропагандистів, які висвітлювали дії окупаційної "влади" на Харківщині, Єлисей заявив, що виступає проти рішення УПЦ про незгоду з патріархом Кирилом і незалежність від Москви.

Після деокупації більшої частини території Харківської області у вересні Єлисея помітили на території держави-агресора. На сайті Валуйської єпархії РПЦ вказано, що митрополит Ізюмський та Куп'янський був серед «почесних гостей» на відкритті виставки «Ангел Святого Білогір'я» у Бєлгороді.

30 вересня стало відомо, що УПЦ відсторонила митрополита Єлисея від посади.

22 листопада заступник Ізюмського міського голови Володимир Мацокін поінформував, що Єлисея хочуть позбавити звання "Почесний громадянин міста Ізюм".

Читайте також: Вінницька облрада закликає ВР, Кабмін і Президента заборонити діяльність УПЦ МП в Україні

Як повідомлялося, ЗСУ визволили Ізюм 8 вересня, Куп’янськ – 10 вересня.