На Харківщині загарбники чотири рази водили на розстріл директора психоневрологічного інтернату

Під час окупації Борівської громади Ізюмського району на Харківщині загарбники чотири рази водили на розстріл директора Піско-Радьківського психоневрологічного інтернату Володимира Шерстюка, окупанти вважали, що він переховував військовослужбовців ЗСУ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Суспільне.

“Психоневрологічний інтернат у селі Піски-Радьківські на Харківщині перебував в окупації п'ять місяців, з квітня до вересня. У закладі протягом двох місяців жили 240 людей, яких годували без світла і газу, на генераторах та пічках. Нині у закладі лишається 167 підопічних. Чотири рази за час окупації росіяни водили на розстріл директора інтернату. Володимира Шерстюка звинувачували в тому, що він укривав українських військових”, - йдеться у повідомленні.

Шерстюка загарбники погрожували вбити, чинили тиск, вимагали співпрацювати, натомість директор написав заяву на звільнення, проте ходу їй так і не дали. Він і надалі забезпечував діяльність інтернату.

Шерстюк додав, що брав участь у бойових діях в Афганістані, однак таких звірств щодо цивільного населення не бачив.

“Тут усіх місцевих ображали, кожну сім'ю зачепило”, - зазначив він.

Керівник розповів, що харчування підопічних удалося підтримувати завдяки тому, що установа досі має підсобне господарство, в якому були свині та корови, тож під час окупації мали трохи молока та м’яса. Також співробітники закладу робили запаси на зиму - овочі та багато консервації, які залишилися й на весну.

В селі поки не відновлено електроенергію та газопостачання, кухарі продовжують готувати на пічці. Однак евакуюватися на зиму заклад не буде. Опалюватимуться твердопаливними котлами.

За даними Харківської ОВА, навесні в окупації опинилися 7 закладів інтернатного типу, де громадяни перебувають 24/7. Всі підопічні мають інвалідність і потребують постійного догляду. Після деокупації евакуювали Вовчанський геріатричний пансіонат, Куп'янський психоневрологічний інтернат і підопічних Липецького психоневрологічного інтернату.

Безмятеженський і Піско-Радьківський психоневрологічні інтернати залишатимуться на місцях, оскільки вони розташовуються в селах, мають автономне забезпечення водою та теплом і зможуть перезимувати в штатному режимі.

Читайте також: З деокупованих районів Харківщини евакуювали понад 17 тисяч осіб

Як повідомлялося, 300 підопічних Оскільського психоневрологічного інтернату в Ізюмському районі були евакуйовані в березні після того, як в стіну закладу влучила ракета і не розірвалася. Через детонацію другої ракети було пошкоджено інше приміщення. Тоді людей вивозили через Донецьку область, бо на Харків вже дороги не було.

Ізюмський район повністю звільнений у вересні в ході масштабного контрнаступу ЗСУ.