В ОП закликають мерів та голів тергромад надати допомогу Харківщині

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко закликав громади України допомогти у відбудові Харківщини.

Із таким проханням Кирило Тимошенко звернувся під час виступу на ІХ Всеукраїнському форумі місцевого самоврядування у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«За тиждень до війни в лютому з більшістю голів територіальних громад ми обговорювали в місті Харкові плани на 2022 рік. Зараз у Харківській області дуже важко, так як було в Київській, Сумській, Чернігівській після деокупації. Не дивлячись на те, що держава і область роблять все можливе та неможливе, я би хотів попросити громади допомогти гуманітарною допомогою і особливо будівельними матеріалами деокупованим територіям Харківської області. Ми не впораємося самі. Так, ми зараз робимо все, щоб люди, які там знаходяться були в теплі, але це надзвичайно важка задача, зважаючи на те, що вже холодно на вулиці. Я вважаю, що нам треба ще раз обєднатися і показати, як вся країна може швидко та ефективно відновлюватися», - сказав Тимошенко.

Читайте також: На звільнених територіях Харківщини відновила роботу міграційна служба

Як повідомляв Укрінформ, на розгляд Верховної Ради цього тижня внесуть законопроєкт про Фонд відновлення України, який буде контролюватися країнами-донорами, які будуть допомагати у відновленні. Наглядова рада Фонду буде складатися з 75% саме країн-партнерів і міжнародних організацій.

Фонд проводитиме всі процедури закупівель, обирати підрядника. І далі буде заключатиметься тристоронній контракт між фондом, балансоутримувачем цього об’єкта відновлення і підрядною організацією, яку вибере фонд.

У Львові 22 вересня відбувається ІХ Всеукраїнський форум місцевого самоврядування, на який зібралися очільники міст та керівники громад.

У програмі цьогорічного Форуму передбачені панельні дискусії про фінансування та економічний розвиток громад, роль агломерацій в умовах війни і повоєнної відбудови. Тема №1 - енергетична безпека України. Відтак представники влади та профільні експерти шукатимуть ефективні механізми, як підготуватися до всіх можливих сценаріїв опалювального сезону.