На Херсонщині загарбники не змогли розпочати «навчальний процес» – запрацювали 20% шкіл

На Херсонщині російські загарбники так і не змогли запустити «навчальний процес», в межах якого русифікують українських дітей, тут відкрили лише 20% шкіл.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Центр національного спротиву.

«На окупованій Херсонщині росіяни так і не змогли запустити «навчальний процес», в межах якого русифікують українських дітей. Так, 1 вересня з 457 шкіл окупанти відкрили 91, що становить 19,9%», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що причиною цього є відсутність дітей, адже більшість родин виїхали з регіону. До шкіл пішло 15,5 тис. дітей, а це 12,3% від загальної кількості. До першого класу пішло 1254 дитини (11,4%).

Читайте також: Херсонці бойкотують самопроголошену владу - зривають ворожі прапори і листівки

«Такі цифри є красномовним свідченням реальної підтримки окупантів з боку місцевих. Більшість мешканців не стала віддавати своїх дітей в заручники ворогу в його пропагандистські осередки», - зазначається у повідомленні.

Центр національного спротиву закликає мешканців тимчасово загарбаних територій залишити регіон на період проведення операції ЗСУ щодо звільнення регіону.

Як повідомляє Укрінформ, у Херсоні колаборантами стали троє директорів шкіл і десять керівників дитсадків, але серед педагогів цих закладів є ті, що категорично не згодні співпрацювати з окупантами. Загалом в обласному центрі 171 освітній заклад.

На Херсонщині у школах ворог організовує воєнізовану «охорону», а батьків школярів, щоб вони погодилися віддати дітей навчатися за російською програмою, намагаються або підкупити, або залякати.

Читайте також: У Херсоні військові рф вчинили провокацію, убивши мирних мешканців

На тимчасово захоплених територіях Херсонської та Запорізької областей загарбники погрожують батькам, що відправлять їхніх дітей до дитячих будинків, якщо учнів не запишуть у школи, що перейшли на «російську програму навчання», з цього приводу Україна звернулася до ЮНЕСКО.

На тимчасово загарбаній Херсонщині ворог зіткнувся зі спротивом батьків, які не віддають дітей навчатися за російськими програмами, тому він змушений «мімікрувати».