На Житомирщині стартував гастрономічний проєкт «Полісся: страви з поля та лісу»

Фото

В Овручі на Житомирщині презентували гастрономічний проєкт «Полісся: страви з поля та лісу», який має на меті зібрати та зберегти давні й сучасні рецепти поліських страв.

Про це кореспондентові Укрінформу розповіла партнерка проєкту «Авторська кухня українська» Лариса Латипова.

«Зараз мова та їжа є визначальними в ідентичності сучасної людини у світі. Для нас дуже важливо не загубити у цьому світовому різноманітті, і в тому числі в Україні, нашу поліську кухню, відновити її, зберегти та популяризувати. Для нас цей проєкт більше про майбутнє, ніж про минуле. Ми збираємо старовинні рецепти, але думаємо про те, як у майбутньому наші онуки будуть читати, згадувати і, можливо, відновлювати саме те, що в їхньому краї готували жінки і чоловіки», - зазначила Латипова.

За її словами, у межах проєкту буде клуб амбасадорок серед жінок, які би могли збирати, поширювати і ділитися рецептами. У планах зібрати як давні рецепти, за якими вже ніхто не готує, так і осучаснені варіанти страв поліської кухні.

«Ми би хотіли, щоб географія нашого проєкту була широкою, тобто не тільки Овруч, а в ідеалі все українське Полісся. Хочемо створити відкриту електронну бібліотеку давніх і осучаснених рецептів поліських страв», - додала співрозмовниця.

Читайте також: У Львові сотні людей прийшли на відкриття виставки Марії Примаченко

Латипова підкреслила, що серед особливостей поліської кухні приготування їжі на вогнищі та в печі, використання продуктів з лісу та поля, а ще багато страв із картоплі, адже та місцевість сприятлива для її вирощування.

Місто Овруч відоме проведенням гастрономічного фестивалю «Поліська пані Картопелька».