На Тернопільщині вшановують пам'ять жертв більшовицької агресії

Пам'ять жертв більшовицького режиму вшановують на Тернопільщині, де понад 80 років тому московські карателі на мосту через Дністер підірвали товарні вагони з українськими патріотами.

Про це у Телеграм-каналі повідомив голова Тернопільської ОВА Володимир Труш, передає Укрінформ.

«81 рік з часу Заліщицької трагедії... Чорної сторінки в історії нашого краю. Придушити опір українців, депортувати в ГУЛАГ- ось що передувало подіям 5-го липня 1941 року. У цей трагічний день енкаведисти зібрали людей в товарні вагони, доправили їх на міст і підірвали його. Це стало найжорстокішим методом знищення інтелігенції. Подібні звірства проти українського народу сьогодні чинять російські окупанти. Не забудемо та не пробачимо ворогу», - написав Труш.

Як повідомляло агентство, за свідченням архівних документів та очевидців, унаслідок жахливого злочину НКВС 1941 року в Заліщиках на Тернопільщині загинули близько тисячі українських патріотів. Радянські окупанти облили пальним 14 вагонів із політв'язнями із Західної України, 50-70 осіб у кожному, підпалили вагони і підірвали міст через Дністер. У тому місці береги річки дуже високі та стрімкі – ніхто не вижив. У молдовському містечку Вадул-луй-Воде у братській могилі поховано людей, тіла яких принесла стрімка течія Дністра. Їхні руки були зв'язані дротом.

Радянська пропаганда, як і в інших схожих випадках, "повісила" цей злочин на нацистів. Та залишилося багато свідків, які бачили, що його скоїли більшовики.

Читайте також: Радбез ООН вшанував пам’ять жертв війни росії проти України

Напередодні Другої світової війни внутрішні тюрми НКВС УРСР були переповнені в'язнями. Станом на початок червня 1941 року у в’язницях утримувалося майже 73 тис. людей, які були заарештовані більшовицькими каральними органами в ході радянізації анексії до складу СРСР територій Галичини, Волині та Північної Буковини після «визвольних походів» Червоної армії в 1939—1940 роках. Більшість в’язнів було депортовано у ГУЛАГи або розстріляно.

Фото: zz.te.ua