У Тернополі презентували поштові знаки із портретом полеглого Героя України Віктора Гурняка

Фото

Листівку, марку і конверт із портретом полеглого Героя України, фотокореспондента, пластуна з Тернопільщини Віктора Гурняка презентували в обласному центрі.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів автор пам’ятної листівки, художник Олег Кіналь.

«На листівці створив образ Віктора в пластовому однострої, саме таким його і запам'ятав як наставника мого сина - теж пластуна. Віктор був старшим пластуном куреня «Орден Залізної Остроги». Знав його і як талановитого фотожурналіста, який співпрацював із одним з українських інформаційних агентств та британським агентством новин REUTERS. У портреті намагався передати характер, його завзятість та рішучість, з якими Віктор брався за будь-яку справу», - розповів Кіналь.

Він також додав, що ювілейну листівку, марку і конверт, присвячені 35-ти річчю Героя, презентували у Музеї національно-визвольної боротьби Тернопільщини.

Під час вшанування Віктора Гурняка споминами про нього поділився його батько Остап. Яскраві епізоди із життя Віктора згадали і колеги з «Пласту», виступив на імпрезі й засновник Козацької пошти Андрій Пилюх, який реалізував поштовий проєкт.

Як повідомляло агентство, уродженець Тернопільщини, український фотокореспондент, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар», пластун Віктор Гурняк загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпосту поблизу селища Сміле Луганської області.

Орден «Золота Зірка» з рук Президента Володимира Зеленського отримали батьки бійця - Петро та Марія Гурняки.

Читайте також: В окупованому Криму розклеюють листівки «Газові вишки – це тільки початок»

Віктор Гурняк посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня, Пластовим Залізним Хрестом, Пластовим Бронзовим хрестом за геройський чин, відзнакою «Народний Герой України». Він - Почесний громадянин Тернополя, де у середмісті облаштовано «Сквер Волонтерів пам’яті Віктора Гурняка» та встановлено меморіальну дошку. Також меморіальну дошку встановили у Львові, де на полі Почесних поховань Личаківського кладовища і похований Віктор Гурняк.

Фото Олега Кіналя та з відкритих джерел