Відновити водо- і енергопостачання в Ізюмі до визволення неможливо – міський голова

Відновити водо- й енергопостачання в тимчасово захопленому місті Ізюм на Харківщині до визволення практично неможливо через руйнування.

Про це в ефірі телемарафону сказав Ізюмський міський голова Валерій Марченко, передає кореспондент Укрінформу.

«До деокупації там майже нічого зробити неможливо, бо всі підстанції розбомблені російськими окупантами. Та й лінії електропередачі також. Відповідно - без електрики не запустити водоканал, але й усі мережі розбиті, треба міняти трубопроводи. Там жахлива ситуація», - сказав Марченко.

Він зауважив, що загарбники намагалися щось відновлювати, але безрезультатно.

За підрахунками законної влади, в місті залишаються близько 13-15 тисяч жителів, яким критично бракує харчів і ліків.

Міський голова наголосив, що загарбники прикриваються місцевими жителями як живим щитом.

«Забороняють виїзд із міста, забороняють евакуацію. А багато людей хочуть виїхати самостійно. Але не випускають, нічим не мотивуючи. Думаю, щоб прикриватися цими людьми. Завезти гуманітарну допомогу також неможливо», - сказав Марченко.

Він зазначив, що на Ізюмському напрямку сконцентровано багато ворожої сили.

«Ідуть постійні обстріли під Ізюмом і в місті самому, російські війська накопичують і техніку, і особовий склад. Зараз у місті дуже багато військових. Іде ротація: якісь частини виходять з-під міста в сам Ізюм, а нові частини заходять в напрямку Слов’янська та Барвінкового», - сказав міський голова.

Читайте також: Обстріли Харківщини: за добу двоє загиблих та 10 поранених

Як повідомляв Укрінформ, загарбники заблокували м. Ізюм на початку березня та не погоджують гуманітарних коридорів. Від 6 березня тривали інтенсивні обстріли міста та авіудари, інфраструктура міста знищена. З 2 квітня місто захоплене російськими військами. За даними міської влади, загарбники викрадають людей за списками, складеними за допомогою колаборантів.