Жителів захопленої громади на Харківщині примусово «мобілізують» в армію рф

На Харківщині у Борівській громаді, яка тимчасово захоплена військами рф, немає зв'язку, а чоловіків, які заради розмови з рідними виїжджають на окуповану територію Луганщини, погрожуючи зброєю, "мобілізують" до ворожої армії.

Про це повідомляє в Телеграмі пресслужба Борівської селищної ради, передає Укрінформ.

"Як і раніше, в громаді відсутній мобільний зв'язок та інтернет. Щоб зв‘язатися з рідними, люди змушені виїжджати на інші окуповані території, зокрема в Сватове та Старобільськ... Відомі випадки, коли на вулицях Сватового російські військові у нетверезому стані затримували цивільних чоловіків і зі словами: «Почему мы должны за вас воевать, а вы гуляете!?» - під дулами автоматів примушували до мобілізації у ворожу армію. Такі випадки вже траплялися і з нашими земляками", - йдеться у повідомленні.

Крім того, з окупованих територій постійно надходять повідомлення про зникнення людей, зазначили в селищній раді.

На Борівщині загарбники провадять політику, з 2014 року застосовувану ними в окупованих містах і селах Донеччини і Луганщини. У всіх населених пунктах вони призначають своє маріонеткове керівництво, впроваджують свою банківську систему і російський рубль, починають виплачувати заробітні плати та соцдопомоги в рублях, беруть під контроль інформаційний простір та ведуть потужну пропаганду проти української влади і за «рускій мір». Поширеною практикою такої пропаганди є обстріл окупованих ними територій для того, щоб звинуватити у цьому ЗСУ і викликати у населення негативне ставлення до української армії.

Читайте також: У Маріуполі загарбники заявили, що «націоналізують» усі покинуті автомобілі

У селищній раді інформують, що бойові дії на території громади не ведуться, але з Ізюмського напрямку постійно чути потужні вибухи й обстріли. У різних населених пунктах Борівщини та за їх межами спостерігається присутність російських військ і ворожої техніки. Системи залпового вогню та ракетні установки загарбників обстрілюють позиції ЗСУ та населені пункти, підконтрольні українській владі.

Як повідомлялося, в Борівській громаді, що захоплена 14 квітня, російські війська знищили та пограбували школи, вивозять майно з приватних будинків. Розграбовано сільськогосподарські підприємства, від фермерів вимагають продовжувати роботу після перереєстрації, за відмову погрожують «націоналізацією» майна.