Мер Маріуполя закликав усіх єднатися для порятунку заблокованих ворогом містян

Відео

Маріупольський міський голова Вадим Бойченко закликав усіх єднатися для порятунку мешканців Маріуполя, які наразі заблоковані ворогом у цьому місті.

Про це він заявив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

«У Маріуполі сьогодні 100 тисяч населення, які залишилися у заручниках російської федерації <…> З середини квітня місто зачинено, тобто там немає змоги виїхати з міста до підконтрольної частини нашої держави<…> Люди сидять біля своїх будівель і чекають, коли настане той час, коли відкриються стійкі «зелені коридори» і вони врятують свої життя. Вони чекають на це. Тому ми й наголошуємо, що треба нам єднатися навколо Маріуполя, навколо порятунку життя наших шановних українців, наших шановних маріупольців», - заявив Бойченко.

Він розповів, що у Маріуполі з 24 лютого російські війська вбили понад 22 тис. населення, і це вдвічі більше, ніж було вбито під час окупації міста фашистами у період Другої світової війни. Тоді загинуло близько 10 тис. маріупольців.

«Місцеве населення загиблих ховало біля своїх будівель, у дворах, у скверах, парках. Це створило мережу стихійних поховань. Це створило великі братські поховання. І сьогодні додається початок літа, підвищення температури. І сьогодні нестерпний сморід стоїть у Маріуполі…» - сказав мер.

Він зазначив, що мешканці, які залишаються у місті, «на жаль, відчувають цей сморід смерті, вони відчувають сьогодні непрацюючу каналізацію, вони відчувають сьогодні, на жаль, відсутність системи збору сміття».

За словами мера, головна проблема у місті – це відсутність води.

«Сьогодні наші лікарі кажуть, що ми стоїмо на порозі спалаху інфекційних захворювань. І що ця війна, ці інфекції – холера або дизентерія - можуть забрати тисячі життів наших шановних маріупольців», - підкреслив Бойченко.

Читайте також: Загарбники закривають Маріуполь і посилюють режим фільтрації

До порятунку жителів міста мер закликав долучитися й міжнародних партнерів - ООН і Комітет Червоного Хреста.

«Тому ми сьогодні гуртуємо увесь світ, наших шановних міжнародних партнерів – ООН, Червоний Хрест, що треба єднатися навколо порятунку життя місцевого населення, наших українців-маріупольців. Яких, підкреслюю, на жаль, звичайна терористична організація, російська федерація тримає в полоні <...> Сьогодні дуже важливо, щоб увесь світ знав, що таке росія. росія – це руйнування, це вбивства і це мародерства», - наголосив Бойченко.

Як повідомлялося, агресія росії спровокувала в Маріуполі одну з найбільших гуманітарних катастроф. Місто практично повністю зруйноване внаслідок ворожих обстрілів.

Маріуполь сьогодні без енерго-, водо- та газопостачання. Нині у заблокованому місті залишаються понад 100 тис. жителів.