У Запорізькій області будують фортифікаційні споруди

Фотохроніка війни

Українські військові продовжують створювати багаторівневу систему захисних рубежів у Запорізькій області. Тут є основні і резервні позиції. Останні - на випадок, якщо раптом ворог прорве основну оборону.

Керівник Запорізької ОВА Олександр Старух разом з журналістами відвідав одну з ліній оборони Запоріжжя.

“Було завдання від військового командування. Ми працювали над цим з початку березня. Коли об’єдналися військові інженери з цивільними бульдозеристами – це дало неперевершений результат, досить ефективний. Зроблена перша та друга черга робіт на обох берегах Дніпра, в межах нашої та сусідніх областей. Підготовлені взводно-опорні пункти, які відповідають усім сучасним вимогам. Частину з них ще треба укріплювати та розвивати”, - сказав Старух.

За його словами, у створенні оборонних рубежів допомогли спеціалісти з Рівненської області. Днями вони вже мають поїхати додому, адже завершили свою роботу.

Військові зазначають, що такі укриття не є нововведенням.

“Досвід їх будівництва та використання було запозичено нашими військовими з часів Другої світової війни, а також подій, які розгорнулись на сході України у 2014 році. З власного досвіду можу сказати, що особовий склад, який заховався в такому укритті, може перечекати артилерійські обстріли, в тому числі і великокаліберною артилерією. Особовий склад захищений, є запас продовольства і вода, боєприпаси”, - сказав військовий.

Журналістам показали останній рубіж, звідки можна відбити ворога, щоб він при цьому не гатив артилерією по Запоріжжю.

Читайте також: Під Запоріжжям відкрито зелений коридор для виїзду на окуповану територію

“По наших розрахунках, це є дійсно “пояс безпеки” Запоріжжя. Якщо противник не буде мати можливості наблизитись до Запоріжжя до тих рубежів, з яких буде ефективно застосовувати свої засоби артилерійського нападу, це дозволить утримати в безпеці місто”, - додав представник військового командування.

Голова області впевнений, що окопувати міста (як це зробили в інших регіонах) не дуже вірна тактика. На його думку, лінія захисту має бути розташована так, щоб до міста не долітали снаряди артилерії чи “Градів”. Військові, які несуть службу на оборонних рубежах, наголошують, що сама лінія оборони зроблена дуже грамотно: є і траншеї, і копаніри (фортифікаційна споруда, що забезпечує ведення вогню в двох протилежних напрямках).

В ОВА впевнені, що оборонні споруди, які є третьою лінією оборони, знадобляться не для захисту, а будуть використані як місце початку контрнаступу.

Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ