Військові рф можуть переслідувати провайдерів на Херсонщині - КримSOS

Власників локальних інтернет-провайдерів у Херсонській області російські військові можуть викрадати чи примушувати до співпраці в будь-який інший спосіб.

Про це повідомив голова правління КримSOS Денис Савченко на сайті організації, передає Укрінформ.

“Вже відомі факти підключення локальних провайдерів до російських магістралей. Ми не знаємо, чи це сталося з доброї волі керівника, чи в результаті примусу з боку збройних сил рф. Однак ця ситуація може і найімовірніше відкриє «скриньку Пандори» для дрібних локальних інтернет-провайдерів. Керівники та власники таких компаній опинилися в зоні значного ризику. Їх можуть викрадати та примушувати співпрацювати будь-якими способами”, – прокоментував Савченко.

30 квітня у Херсоні зникли мобільний зв’язок, і широкосмуговий Інтернет. До цього часу абоненти на тимчасово зайнятих російськими військами територіях отримували доступ до мережі через резервні канали зв’язку.

З 1 травня Інтернет з’явився в одного з локальних провайдерів Skynet у Херсоні. За інформацією з Tвітер-акаунта глобального інтернет-монітора @netblocks трафік провайдера йде через рф.

Читайте також: У Херсоні частково відновили мобільний зв'язок, інтернету немає

Як повідомляв Укрінформ, у Херсонській та частині Запорізької областей російські загарбники відключили зв’язок та Інтернет, крім того, вони пошкодили мережі українських мобільних операторів у Херсоні. Протягом трьох днів жителі обласного центру не могли зв'язатися з рідними та близькими, а також отримати інформацію про події в країні.

Паралельно інформаційні ресурси росіян розповсюджували фейки про те, що розпорядження відключити зв'язок дала українська влада.

Проблеми, які виникли одночасно у всіх операторів мобільного зв’язку, а також у постачальників фіксованих Інтернет-послуг, є нічим іншим як черговою спробою росії залишити українців без доступу до правдивої інформації про перебіг війни, яку розв’язала росія проти України, та зробити свою брехливу пропаганду безальтернативним джерелом інформації, як це є у самій росії, заявляли у Держспецзв’язку.

У Херсонській області невдовзі Інтернет з’явився, але трафік тепер рухався через росію.

Зранку 3 травня у тимчасово захопленому Скадовську відновився мобільний зв'язок, але без Інтернету.