Більш як 500 назв: у Харкові перейменують усе, що нагадує про рф

У Харкові не буде топонімів, пов'язаних з країною-агресором, їх перейменують на першій же сесії міської ради, яка збереться після перемоги України.

Про це у своєму Телеграмі повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов, передає Укрінформ.

«У Харкові не може бути топонімів, пов'язаних з країною-агресором. Після нашої Перемоги на першій же сесії міської ради я запропоную депутатам варіанти перейменувань не лише Московського району і Московського проспекту. Думаю, що в ситуації розв'язаної проти нас війни, багато назв вулиць, площ, скверів, зупинок громадського транспорту, пов'язані з рф, мають зникнути з карти Харкова. У нього і без цих назв залишиться дуже багато шрамів, які ще довго нам нагадуватимуть про те, який сусід знаходиться за нашими східними та північними кордонами», - написав Терехов.

Читайте також: У Дніпрі перейменують 20 вулиць, назви яких пов'язані з рф

Також він зазначив, що в перші дні повномасштабної війни з рф із сайту міської ради прибрали інформацію про всі російські міста-партнери (їх було п'ять). «У Харкова, який уже 63 день зазнає цілодобових бомбардувань, не може бути «побратимів» у країні-агресорі. Тим більше, не може бути містом-партнером москва, в якій і зароджувалися плани знищення України та геноциду українського народу», - сказав мер.

Він додав, що підготовку до перейменування топонімів у Харкові можна вже розпочинати. Найближчим часом на сайті міської ради з'явиться спеціальний розділ, харків'яни зможуть залишити свої пропозиції про те, які топоніми мають назавжди зникнути, а які з'явитися.

Читайте також: У Києві вже 467 об’єктів для перейменування – пропозиції чекають до 1 травня

«Упевнений, що на карті нашого міста мають бути увічнені захисники Харкова й України – як окремі герої, так і цілі військові з'єднання. Впевнений, нові назви вулиць завжди нагадуватимуть нам і нашим дітям про те, що зробила Україна і який внесок зробив Харків у боротьбу за наші честь і гідність, за незалежність країни, за право на існування українського народу», - заявив Терехов.

За підрахунками руху «Декомунізація. Україна», у Харкові може бути перейменовано більш як 500 топонімів. Це назви районів, вулиць, проспектів та кількох станцій метро.