У тимчасово окупованому Херсоні є ризик, що злочинці з тюрем опиняться на волі

У Херсоні просять пояснити співробітникам пенітенціарної служби, як діяти в умовах окупації. Є ризик, що на вулицях опиняться злочинці.

Як передає Укрінформ, про цю проблему написала у Фейсбуці керівниця пресслужби законної Херсонської міської ради Гаяне Оганесян, яка нині перебуває за межами тимчасово окупованого міста.

“Заручниками окупації Херсона стали усі мешканці міста. У тому числі і працівники колишньої пенітенціарної системи, а нині підпорядковані Міністерству юстиції України. Я служила у пенітенціарній системі, знаю її зсередини, знаю її службовців як патріотів України, вірних присязі й обов’язку... Вони продовжують виконувати свої функціональні обов’язки, охороняючи близько 2000 засуджених і ув’язнених. Частина цих засуджених хворіє на туберкульоз і потребує постійного медичного нагляду і ліків...Якщо службовці пенітенціарної системи складуть свої повноваження, не буде кому охороняти злочинців... Надайте роз’яснення співробітникам як саме їм продовжувати нести службу у тимчасово окупованому місті. Як, піддаючи небезпеці своє життя і життя своїх сімей, не стати тим самим «зрадником»”, - написала Оганесян.

Читайте також: Ігор Колихаєв, міський голова Херсона

Херсонка звернулася до усіх компетентних органів, зазначивши, що ніякої евакуації засуджених і особистого складу не було й немає.

"Якщо співробітники, які охороняють ув'язнених, звільняться, то на вулицях опиняться злочинці, значна їх частина мають термін довічного ув’язнення, що прирівнюється до вищої міри покарання - це вбивці й насильники. Херсон може поринути у хаос, а херсонці опиняться під подвійної небезпекою", - наголосила вона.

Оганесян зазначила, що про наміри окупантів стосовно ув’язнених нічого не відомо. Вони можуть як випустити їх на вулиці, так і дати у руки зброю й відправити вбивати українських захисників.

"От і виходить, що працювати на окупантів наші пенітенціарії не хочуть, а залишити засуджених без нагляду не можуть", - написала керівниця міськради.

Водночас вона підкреслила, що далеко не всі засуджені аполітичні чи готові виконувати накази загарбників.