Вінничани закликають демонтувати у місті пам'ятник Горькому

Вінничани звернулися до міської ради з петицією, у якій просять демонтувати розташований у центральному парку пам'ятник Максиму Горькому.

Про це йдеться у петиції, розміщеній на сайті Вінницької міської ради, передає Укрінформ.

«Закликаю міську владу зайнятися питанням демонтажу пам’ятника Максиму Горькому, що розташований у Центральному парку ім. Леонтовича. Вулицю Горького перейменували в м. Вінниці ще до декомунізації, а саме в 1992 році. Перейменування парку ініціювали ще у 2017-му, перейменували у 2020 році. Настав час підтримати хвилю деколонізації, яка набирає обертів по всій країні, та, нарешті, прибрати монумент оспівувачу радянського режиму з нашого парку», - написав в обґрунтуванні петиції її автор, вінничанин Сергій Воловик.

Він зазначає, що Максим Горький – засновник методу соціалістичного реалізму в літературі, який сприяв закріпленню ідеології більшовизму і зміцненню сталінського тоталітаризму в СРСР. Негативна позиція Горького щодо української мови, висловлена у 1926 році в листі-відповіді письменнику Олексі Слісаренку. Там він її називає «украинское наречие». Письменник, очевидно, підтримував та схвалював систему радянських концентраційних таборів ГУЛАГ. Про це свідчить його візит до Соловецького табору у 1929 році.

З 15 квітня – дати публікації петиції - вже станом на ранок 16 квітня петиція набрала необхідну кількість голосів.

Читайте також: Вирізати лазером: мер Чернігова пропонує знести пам’ятник «Три сестри» на кордоні з рф і білоруссю

За вказівкою Сталіна на вшанування пам’яті померлого у 1936 році пролетарського письменника Горького паркам культури і відпочинку в містах Радянського Союзу присвоювалося його ім’я. В топоніміці радянських міст категорія «парк імені Горького» набула ідеократичного сенсу і стала одним з маркерів тоталітаризму. У Вінниці Центральний пак культури і відпочинку носив його ім’я з 1939 року. Наразі його перейменовано на парк ім. Миколи Леонтовича, автора легендарного «Щедрика». Під пам’ятником Горькому, встановленим 1968 року, розташовані склепи римо-католицького цвинтаря. Його закрили у вересні-жовтні 1936 року за рішенням Вінницьких міськкому та обкому КП(б)У і включили цвинтар до складу парку культури та відпочинку.

Фото: mistaua.com