Вінницька єпархія УПЦ (мп) порушила питання незалежності від рпц

Духовенство Вінницької єпархії Української православної церкви (московського патріархату) засудило війну рф проти України і виступило за незалежність від російської православної церкви.

Священники звернулися до митрополита Вінницького і Барського Варсонофія з проханням ініціювати після війни Архієрейський собор з розглядом цих питань, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу єпархії.

"Ми засуджуємо віроломне вторгнення військ російської федерації на територію незалежної України і розв’язання війни проти українського народу та закликаємо якнайшвидше припинити бойові дії. Жодні політичні мотиви та виправдання з боку рф цього вторгнення, як би красиво вони не звучали, не варті навіть однієї каплі пролитої людської крові", - йдеться, зокрема, у зверненні.

Констатуючи "з великим болем і розчаруванням" той факт, що предстоятель рпц патріарх кирил та окремі спікери московської патріархії, в угоду політичному керівництву рф, замість засудження вторгнення в Україну неодноразово намагалися виправдати дії військ росії, священники порушують питання про повну незалежність та самокерованість їхньої церкви, при збереженні канонічності та євхаристичного спілкування з усіма помісними православними церквами.

Читайте також: На Хмельниччині понад 30 громад московського патріархату готові перейти по ПЦУ

"Враховуючи все вище сказане, просимо Ваше Високопреосвященство донести наше прохання до Предстоятеля Української православної церкви Блаженнішого митрополита Онуфрія, а саме – по завершені бойових дій в Україні скликати Архієрейський собор нашої Церкви, на якому була б сформульована чітка позиція УПЦ відносно озвучених нами питань", - резюмує документ.

Як повідомлялося, депутат Верховної Ради Оксана Савчук внесла законопроєкт "Про заборону Московського патріархату на території України".

Частина священників УПЦ (мп) після повномасштабного вторгнення росії в Україну припинила поминати на богослужіннях московського патріарха кирила.

Фото: eparhia.vinnica.ua